Јасли[1][2] — направа во облик на корито што содржи храна за добиток или диви животни. Јаслите може да биде изработени од камен, дрво, метал или пластика. Може да бидат поставени на отворено и во пондила и понекогаш се опремена со автоматски дозер за храна или доводник за храна.

Современи јасли.
Јасли со држач за сено.

Јасли во христијанството уреди

Јаслите е исто така христијански симбол. Според Евангелието според Свети Лука (Лука 2,7), Дева Марија го родила својот првороден син, го повила и го положила в јасли. Иконографијата на сцените на Христовото раѓање, особено Божиќните јасли, често претставува дрвено или камено корито, вкопано во земјата или во ѕидот, надградено со решетка наменета за држење сточна храна.[3]

Галерија уреди

Наводи уреди

  1. „јасли“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „јасли“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. Kenneth Bailey (2007). „The Manger and the Inn“. Bible and Spade (англиски). 20 (4): 104-105.

Поврзано уреди