Ѕесе

кинески филозоф

Ѕесе (子思, Zǐsī; ~ 481–402 п.н.е.), родено име Кунг Ѓи (孔伋) — кинески филозоф, единствен внук на прочуениот Конфуциј. Ѕесе наводно бил учител на Менг-це и го напишал делото „Средниот пат“. Неговото почесно име е Ѕесе (子思子, „Учител Ѕесе“).

Гробот на Ѕесе (Кунг Ѓи) на Кофучиевите гробишта во Ќуфу

Дедо му воспоставил разлика помеѓу вистинско и претпоставено сознание, Ѕесе се задлабочувал во релативноста на човековите сознанија за универзумот. Се обидел да анализира што повеќе постапки, и сметал дека мудрите луѓе кои се свесни за нивните морални и интелектуални должности можат да ја пресликаат стварноста на универзумот во себеси.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди