Ѓумбировото вино или вино од ѓумбирзбогатено вино кое е направено од ферментирана мешавина од мелен корен на ѓумбир и суво грозје, кое за првпат се произведувало во Англија. Често се збогатува со мешање со ракија (особено коњак). Вино со ѓумбир може да се пие со мраз, или без мраз и често се користи како состојка - заедно со виски (типично мешан скоч (шкотско) виски) - во „Виски Мек“ (скратен облик на „Виски Мекдоналд“).[1] Виното од ѓумбир може да се служи и мешано со други пијалоци, како што се лимонада, ѓумбир, горчлив лимон или разреден со вода. Виното од ѓумбир традиционално се продава во шишиња од зелено стакло, иако зборот „зелено“ може да се појави или да не се појави на етикетата.

2
3
Чаша од ѓумбирово вино од „Stone's“ (лево) и германско ѓумбирово вино со украс од ѓубирово стебло (десно).
Оглас од околу 1900 година за вино со ѓумбир од произведувач „Stone's“. Паб „The Old King’s Head“, Киртон, Линколншир

Првиот документиран изглед на ѓумбирово вино се случил со основањето на компанијата за дестилерија „Финсбери“ со седиште во градот Лондон во 1740 година. Компанијата, како и другите дестилатори, требала да изгради мрежа за малопродажба во согласност со Законот за џин во 1751 година. Џозеф Стоун, бакал на улицата Хај Холборн, средиштен Лондон, бил еден од најистакнатите и најважните клиенти на одделот за вина во Финсбери, и како таков, своето име го дал на виното со џумбир.

Во 19 век, продажбата била зголемена со епидемија на колера и широко распространето верување дека ѓумбирот нуди заштита од болеста.[2] Во 19 век го продавале како медицински тоник што помагало во варењето и служел како ефикасен афродизијак. Денес, тој сè уште се произведува и е широко достапен низ повеќето лиценцирани простории.

Во Обединетото Кралство, есенцијата на ѓумбир наречена „Јуладе“ е произведена од Co-op, и е широко користена во празнични времиња за да се направи безалкохолно „ѓумбирово вино“ популарно за децата и за домаќинствата. Во некои случаи виното со ѓумбир може да се погреши како ѓумбирово пиво, кое по дефиниција содржи зрна. Од 2007 година, виното од ѓумбир се продава и под името „ѓумбирска либација“ од производител во Масачусетс, со додавање на ананас и цитрус.[3]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „Questions & Answers“ (PDF). Scotch Whisky Association. 30 May 2012. стр. 35. Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-03-04. Посетено на 28 јануари 2021. Whisky Mac[:] Scotch and green-ginger wine to taste. They may be in equal proportions or two-thirds whisky and one-third green ginger wine.
  2. „Heritage“. Stone's Original (англиски). Посетено на 28 јануари 2021.
  3. Dzen, Gary (27 август 2017). „Ginger beer and kombucha are having a moment“. Boston.com. Архивирано од изворникот на 18 февруари 2019.