Ö3 Austria Top 40 е името на службениот австриски список на синглови, како и радио емисии кои ја претставуваат и ја емитуваат на Hitradio Ö3. Програмата ги претставува австриските синглови, мелодии и графикони. Премиерно е прикажан на 26 ноември 1968 година како Disc Parade и го претставувал Ернст Грисман. Програмата имала и други називи и други излагачи, како што е објаснето во продолжеток.

Logo of the radio show "Ö3 Austria Top 40" (Fail.loading)
Лого од радио Шоуто "Ö3 Austria Top 40"

Musikmarkt и Go TV ги пуштаат неделните број еден синглови.

Онлајн верзијата на графиконот на charts.orf.at и austriancharts.at има 75 позиции, иако charts.orf.at себеси сè уште се етикетираат како "Ö3 Austria Top 40".

Статистики на графиконите

уреди

Прв број еден сингл бил "Das ist die Frage aller Fragen" од Клиф Ричард. Најуспешен сингл е "Candle in the Wind 1997" од Елтон Џон. Најуспешен австриски сингл е "Anton aus Tirol" од DJ Ötzi, песна која можела да остане меѓу Топ 75 за најдолго време. Уметниците со најголем број еден хитови се Рајнард Фендрик и Кристина Стурмер.

Презентери

уреди

Помеѓу 1968 и 2007, имињата на емисиите биле Disc Parade, Die Großen 10 von Ö3, Pop Shop, Hit wähl mit, Die Großen 10, Ö3 Top-30 и Ö3 Austria Top 40.

Disc Parade

уреди
 • Ернст Грисман
 • Руди Клауснитзер

Die Großen 10 von Ö3

уреди
 • Руди Клауснитзер
 • Ханс Леитингер

Pop Shop

уреди
 • Ханс Леитингер

Hit wähl mit

уреди
 • Ханс Леитингер
 • Удо Хубер

Die Großen 10

уреди
 • Удо Хубер

Ö3 Top-30

уреди
 • Удо Хубер

Ö3 Austria Top 40

уреди
 • Удо Хубер
 • Мартина Кајзер
 • Матијас Ојкер-Рол
 • Густав Готз

Надворешни врски

уреди