Парнолисновидни

(Пренасочено од Zygophyllales)
Zygophyllales
Гвајак (Guaiacum officinale)
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносеменици
Нерангирано: Евдикоти
Нерангирано: Розиди
Нерангирано: Еврозиди I
Ред: Парнолисновидни
Фамилии

Zygophyllaceae (Парнолисни)
Krameriaceae(Крамерии)

Парнолисновидните (науч. Zygophyllales) се ред на дикотиледонски растенија што ги опфаќа следниве две фамилии:

Според Групата за истражување на филогенијата на скриеносемените растенија (AGP II), се несместени во ред, но сепак се вбројуваат во еврозиди I. Редот е признаен во поновиот систем APG III (2009).

Во Кронквистовиот систем, Zygophyllaceae спаѓаче под Sapindales (Сапуновидни), а Krameriaceae под Polygalales (Млечнотревовидни).