Windows 8 е оперативен систем на Microsoft, во серијата на оперативни системи произведени од Microsoft за употреба ва персоналини компјутери, вклучувајќи домашни и бизнис десктопи, лаптопи, таблети и домашни кино-компјутери. Одпочнувањето на производството се појави на први август 2012 и е достапен за корисниците почнувајќи од 26 октомври 2012. Копијата на опслужувачот на Windows 8, Windows опслужувач 2012, беше истовремено зададен со Windows 8. Windows 8 го замени Windows 7 во јануари 2013.

Лого на Windows8

Според дизајнерскиот тим на Windows, Windows 8 е презамислен од интегрални кола за искуство на корисникот, Windows7 беше наменет да биде повеќе фокусирана, растечка надградба на Windows серијата. Windows 8 се одликува со новкориснички интерфејс заснован на дизајнерскиот Microsoft јазик, сличен на оној во Windows мобилниот. Microsoft вели новиот интерфејс е дизајниран за подобро да одговара на влезниот екран на допир,заедно со традиционалните влезни мауси и тастатура специјализирана верзија на Windows 8, наречена PT, ја поддржува градбата на големи букви АРМ обработувачот наместо 86Х микро обработувачот на Интел АМД и ВИА поддржани од стандарните верзии на Windows.

Почетни објавувања уреди

Создавањето на Windows 8 започна пред Windows 7 да се испорача во 2009.Во јануари 2011, на изложбата на корисници на електроника, t соопшти дека Windows 8 ќе дава поддршка на АРМ микрообработувачи како дополнение на Х86 микрообработувачите на Интел, АМД и ВИА.[1][2] На 1 јуни 2011 Microsoft официјално го откри новиот Windows 8 интерфејс како и дополнителните одлики на Taipei Computex во Taipei (Taiwan) од Mike Angiulo и на D9 конференцијата во Калифорнија (САД) од Julie Larson-Green и претседателот на Microsoft's Windows, Steven Sinofsky.[3][4] Еден месец пред да се одржи BUILD конференцијата на 15 август 2011 Microsoft отворил нов блог наречен "Building Windows 8" за корисници и творци.[5]

Преглед на карактерот уреди

На првиот ден од BUILD конференцијата на 13 септември, 2011 Microsoft ги објави новите одлики и подобрувања на Windows 8.[6] Microsof исто такка самиот ден го објави Прегледот на Windows творецот на Windows 8, кои ги вклучува СКД и развивачките алатки (Visual Studio Express и Expression Blend) за развивање апликации на новиот интерфејс на Windows 8.[7] Според Microsoft, имаше повеќе од 500.000 преземања на прегледот на творецот во првите 12 часа од неговата објава.[8] Прегледот на творецот исто така го претстави старт прозорецот.Старт копчето на десктопот го отвораше старт прозорецот наместо страт менито. На 16 февруари 2012 Microsoft, го одложи датумот на важност на прегледот на творецот.Првичнот рок беше на 11 март 2012, додека сегашниот рок е до 15 јануари 2013.[9]

Преглед на корисникот уреди

На 29 февруари 2012, Microsoft го објави прегледот на Windows 8 корисникот, бета верзија на Windows 8. За првпат од Windows 95, старт копчето не е присутно на таскбарот,но старт прозорецот е сè уште активен со притискање на долниот лев агол од екранот и притискање на старт на чарм барот.[10] Претседателот на Windows изјавил дека повеќе од 100.000 промени биле направени откако развивачката верзија станала јавна.[10] The day after its release, Windows 8 Consumer Preview had been downloaded over one million times.[11][12] Од денот на неговата објава, прегледот на Windows 8 корисникот бил преземен бил преку 1 милион пати.Исто како прегледот на творецот како и прегледот на корисникот истекува на 15 јануари 2013.

Преглед на издавањето уреди

На денот на погресот на развој во Јапонија, Steven Sinofsky соопшти дека прегледот на издавањето на Windows 8 ќе биде објавен за првпат во текот на првата недела од јуни.[13] На 28 мај 2012 преглед на изданието на Windows 8 беше пуштен на различни кинески BitTorrent слајтови.[14] на 31 мај 2012, Microsoft јавно го објави прегледот Windows 8 изданието.[15] Главните точки на прегледот на изданието содржеа податоци од апликации за спорт, патување и вести заедно со интегрирана верзија на Flash Player во Internet Explorer.[16] Различно од прегледот на творецот и прегледот за корисникот, прегледот за изданието треба да истече на 16 јаануари 2013.

Нови одлики уреди

Метро уреди

Windows 8 вработува нов кориснички интерфејс заснован на Metro design јазикот на Микрософт. Работната средина на Метрото е слична со оперативниот систем на Windows Phone. Секоја плочка застапува одредена апликација, и може да прикажи релевантна информација како на пример број на непрочитани пораки на е-пошта апликацијата, или ја покажува моменталната температура на апликацијата за временска прогноза. Апликациите во новиот интерфејс се развиени со новата платформа на Windows Runtime користејки различни јазици за програмирање како што се: C++, Visual Basic, C# и HTML со JavaScript code-behind. Традиционалната работна средина на за стартување на одредена апликација користи пристап преку плочка на новиот Start екран. Копчето за Start е преместено од листата со задачи во корист на Start копче кое се наоѓа во новиот charm bar. Двете го отвораат Старт екранот кој го заменува Старт менито.[17] Апликации кои се развиени за оваа нова средина беа претходно познати како "Metro-style apps" во развојот на материјали, што го поврзува со Windows 8 е употреба на интерфејс по Метро дизајн јазик како примарен десктоп.

PowerShell верзија 3.0 уреди

PowerShell е стратешка задача на Мајкрософт, афтоматизациска платфорама и основна компонента на севкупнота рамка на управување за windows 8(и windows server2012 кој исто така е пуштен во изработка).

Други одлики уреди

Internet Explorer 10 е вклучен како десктоп програма и апликација оптимизирана на допир. Второто не поддржува ActiveX компоненти, но вклучува верзија од Adobe Flash Player која што е оптимизирана за допир.[18] Возможно е сега да се логираш на Windows користејки Microsoft account(познат како Windows Live ID). Ова ќе овозможи корисничкиот профил да биде синхронизиран преку интернет и достапен од други компјутери кои користат Windows 8, исто како интеграција со SkyDrive.[19] Два нови автентични методи се додадени: Пасворд на слика кој дозцолува корисникот да се логира преку цртање на три гестови на различни места од сликата[20][21] и логирање преку PIN кој дозволува корисникот да се логира користејки 4 цифрен PIN.[22] Две нови обновувачки функции се вклучени, Refresh и Reset. Refresh ги враќа сите Windows фајлови во новата оригинална состојба, додека Reset го враќа компјутерот на фабриката состојба.[23] Новиот заклучен екран прикажува часовник и нотификации додека компјутерот е заклучен.[24] Task Manager е предизајниран.[25] Windows Defender има способности на антивирус слични на тие од Microsoft Security Essentials.[26] Семејната сигурност им овозможува на родителите да ги заштитуваат своите деца на интернет, како и да го следат и контролираат нивниот компјутер и нивните интернет активности и користење.[27][28][29] Xbox Live Интеграција (вклучувајќи Xbox Live Arcade, Xbox SmartGlass, Xbox Music и Xbox Video)

Хардверски барања уреди

Минималните системски барања за Windows 8 се малку повисоки од тие за Windows 7.[30]

Минимални хардверски барања за Windows 8
Архитектура IA-32 (32-bit) x86-64 (64-bit)
Processor 1 GHz (со PAE, NX и SSE2 поддршка)[31]
Memory (RAM) 1 GB 2 GB
Graphics Card DirectX 9 графичка карта со WDDM 1.0 или повисок драјвер
Storage 20 GB

За да се стартува Metro-style apps потребна е резолуција на екран од 1024x768 или повисока, а за да се стартуваат две апликации заедно потребна е резолуција од 1360x768.[32]

Официјално поддржана виртуелизирана платформа за преглед на потрошувачи на Windows 8 ги вклучи yper-V in Windows 8 Developer Preview, Hyper-V in Windows Server 2008 R2, VMware Workstation 8.0.2 for Windows, VirtualBox 4.1.8 for Windows, Parallels Workstation 6 for Windows, Parallels Desktop 4 for Windows, и XenDesktop 5.5[33]

Таблети/Кабрио уреди уреди

Microsoft објави минимални барања на хардвер за новите таблети и кабрио уреди дизајнирани за Windows 8, и дефинира форма на кабрио како независен уред кој претставува комбинација од личен сметач, монитор и обновлив извор на енергија со механички прикачена тастатура и покажувачки уред на една единствена шасија. Кабрио уредот може да биде трансформиран во таблет каде што прикачените влезни уреди се скриени или ивадени, оставајќи го мониторот како едниствен влезен механизам.[34][35]

Хардверски барања за Windows таблетите[36]
Графичка карта DirectX 10 графички уред со WDDM 1.2 или повисок драјвер
Storage 10GB слободно место, после out-of-box experience комплетите
Стандардни копчиња 'Power', 'Rotation lock', 'Windows Key', 'Volume-up', 'Volume-down'
Screen Монитор осетлив на допир поддржува 5-point digitizers и резолуција од најмалку 1366x768. Физичките димензии од панелот на екранот го покажува аспектот на односот на резолуциите. The native resolution of the panel can be greater than 1366 (horizontally) and 768 (vertically). Minimum native color depth is 32-bits.
Камера Minimum 720p
Светлечки сензор на амбиентот 1–30k lux capable with dynamic range of 5–60K
Accelerometer 3 axes with data rates at or above 50 Hz
USB 2.0 At least one controller and exposed port.
Поврзување Wi-Fi и Bluetooth 4.0 + LE (low energy)
Останато Speaker, microphone, magnetometer and gyroscope.

Ако мобилниот broadband уред е интегриран на таблет или кабрио уред, тогаш assisted GPS радиото е потребно. уредите кои имаат блиско поле на комуникација треба да означат визуелни знац за да им помогнат на корисниците да ја лоцираат и користат ваквата технологија. Новата комбинација од копчиња Ctrl + Alt + Del е Windows клуч + Power.

Безбедно подигање уреди

Безбедно подигање е контраверзна[37][38][39][40] UEFI(Unified Extensible Firmware Interface-унифициран флексибилен интерфејс) заснована функција “спречува неавторизирани лиценци, оперативни системи или UEFI драјвери од извршувањето на подигањето.[41] На произведувачите на хардвер кои ја одбираат опционалната Microsoft сертификација, ќе им биде побарано спроведување на UEFI безбедното подигање. Microsoft исто така ќе му ја понуди на производителите можноста да ја исклучат функцијата за безбедно подигање x86 хардвер, но тие не смеат да понудат опција на ARM хардвер. Немањето мандат е направено во врска со неофицијалните сертификатите кои би овозможиле обработка на алтернативен софтвер.[42][43][44]

Во септември 2011, Matthew Garrett, вработен од конкурентот Red Hat, го подигна ризикот од Microsoft за отклучување на алтернативни системи,[45] што доаѓа до медиумите.[46][47][48][49] Microsoft го адресираше прашањето на блог пост,[50] "At the end of the day, the customer is in control of their PC. Microsoft’s philosophy is to provide customers with the best experience first, and allow them to make decisions themselves"[51]( на крајот, клиентот е под контрола на неговиот компјутер. Филозофијата на Microsoft е да ги обезбеди клиентите со најдоброто искуство, и да им овозможи самите да донесуваат одлуки.), со ветување дека исклучувањето на ‘БезбедноПодигање’ ќе биде возможно.[52][53][54][55] Во јануари 2012 Microsoft ја ослободи сертификацијата за барањата на Windows 8 специфицирајќи дека уредите без ARM мора да имаат ‘ можност за исклучување на Безбедното Подигање’ каде што за ARM-заснованите уреди, изклучувањето на ‘БезбедноПодигање’ мора да биде невозможно.[39][56][57][58][59] Со забраната на Windows 8 за работењето на ARM системите која му овозможува на корисникот деактивирање на ‘Безбедното подигање’, Microsoft ги зголеми грижите,[60][61][62] особено во Linux заедницата која беше загрижена за тоа дека ова означува обид од страна на Microsoft да ги исфрли конкурентните оперативни ситеми кои се направени да бидат компатибилни со Windows 8.[63][64][65]

Fedora Linux со цел да се приближи до ‘Безбедо подигање’ за достигнувањата што им претстојат, купи безбедносен код од VeriSign по ниска цена од US$99 преку Windows Dev Center,[66][67][68] предузвикувајќи котраверзност во Fedora Linux заедницата. Фондацијата за слободен софтвер коментираше на прашањето,[69][70][71] покривајќи го користењето на GRUB и пристапите на Ubuntu и Fedora.[72]

Компатибилност на софтверот уреди

Windows 8 за IA-32 и x64 обработувачите ќе работи со поголема софтверска компатибилност во однос на претходните верзии на Windows, со истите ограничувања како на Windows 7: 64-битен Windows 8 ќе биде во состојба да работи со 64-битен и 32-битен софтвер, додека 32-битен Windows 8 ќе биде во состојба да работи со 32-битен и 16-битен софтвер(иако некои 16-битни софтвери ќе имаат побарување да бидат додадени некои компатибили поставки или воопшто да не работи). Windows RT, верзија од Windows 8 за системи со ARM обработувачи ќе поддржува само апликации вклучени во системот(како што е специјалната верзија од Office 2013), обезбедени преку Widows надградбите, или апликации добиени преку Windows продавницата. Windows на ARM нема да поддржува работа, емитирање и пренесување постоечки x86/64 десктоп апликации за да обезбеди квалитет на апликациите достапни на ARM.[73] Metro-style апликациите можат да бидат или крос-компатибилни помеѓу Windows 8 и Windows RT, или составени за поддршка на специфична архитектура.[74]

Надградбени понуди уреди

На 2 Јули 2012 Микрософт најави дека кога Windows 8 ќе биде официјално ослободен на 26 Октомври, сè до 31 Јануари 2013 ќе има два начини (едниот ќе чини $69.99, а другиот $39.99) да се надгради Windows 8 про од поранешните Windows верзии.[75] Овие два методи дојде веднаш по потврдување на Мајкрософт, во доцниот Мај 2012,[76][77] дека ќе понудат надградба за Windows 8 про за $14.99 ако купувачите купат компјутери со Windows 7 преинсталиран на нив. Во ниту една од најавите или потврдите од овие промотивни цени не се прецизира колкава ќе биде догорочната, постојана цена за надграба на Windows 8 и Windows 8 Pro. Иако Мајкрософт претходно најави дека Windows Media Center и CD/DVD playability нема да бидат вклучени во Windows 8 оваа промоција м овозможува на корисниците бесплатно да инсталираат Windows Media Center од како ќе завршат со надградбата.[78] Windows 8 Pro надградбата за корисници на Windows 7 ќе биде олеснета надградбата бидејќи сите кориснички поставувања, лични податотеки и апликации ќе останат непроменети. За тие што ќе надградуваат од Windows Vista само корисничките поставувања и личните податотеки ќе се зачуваат, но не и апликациите, и за оние кои ќе надградуваат од Windows XP, ќе се зачуваат само лични документи (но не и лични поставки и апликации). Апликациите кои нема да преживеат можат да бидат преинсталирани (претпоставувајќи дека корисникот сè уште ги има сите инсталациони фајлови и / или медиуми, и автентикација / регистрација кодови / клучеви и / или сериските броеви). Оние кои ќе ги купат квалификуваните компјутеи со Windows 7 помеѓу 2 Јули 2012 и 31 Јануари 2013 ќе можат да се регистрираат и да ја симнат надградбата на Windows 8 Pro преку Windows Upgrade Offer website за $14.99 до февруари 28.[75] A qualified PC is a new PC purchased during the aforementioned June 2 through January 31 promotional period with a valid Windows 7 OEM Certificate of Authenticity and product key for, and preinstalled with, the following editions:[79]

Квалификуван компјутер е компјутер купен во гореспоменатиот промотивен период со валиден Windows 7 OEM сертификат за афтентичност и производствен клуч, и преинсталиран со следните изданија:

 • Windows 7 Home Basic
 • Windows 7 Home Premium
 • Windows 7 Professional
 • Windows 7 Ultiмate

Windows 7 Starter и Enterprise верзиите се неподобни за надградба од 14.99 американски долари. Надградбата мора да биде извршена преку регистација на Microsoft Windows Upgrade Offer website. После регистрацијата на страната (кора мора да биде извршена од подобен компјутер, така што нејзината копија на Windows 7 може да биде потврдена), регистрираните ќе добијат потврден емаил. После официјалното ослободување на Windows 8 корисниците ќе добијат уште еден емаил со промотивен код и инструкции за купување и симнување на надградбата за Windows 8, промотивниот код ќе биде одкупен за време на нарачувачкиот процес за надградбата да добие промотивна цена од $14.99.[79] Надградбата на Windows 8 Pro добиена преку овие промотивни цени ќе вклучи и 90 дена поддршка за не-плаќање од Микрософт која ќе започне од моментот кога Windows 8 ќе биде инсталиран и активацијата е завршена.[79]

Лого уреди

На 18ти февруари Микрософт потврди дека во Windоws 8 логото наWindows ќе биде значително променето за да дојде до израз новиот Metro Design Language. Логото било дизајнирано од Паула Шер. Претходното лого во облик на знаме е трансформирано во 4 стакла за прозорец, перспективата е додадена, и целото лого ќе биде во една боја, која се зависи од промените на персонализацијата на корисникот.[80]

Изданија уреди

На 16 Април 2012 Микрософт најави дека ќе биде достапен во 4 главни изданија. Windows 8 и Windows 8 Pro ќе биде достапен за продажба на мало во повеќе земји.[81] Другие изданија не се достапни за мало продажба. Новото Windows RT издание единствено ќе биде достапно преинсталирано од OEM Засновано на ARM Уреди додека изданието Enterprise ќе биде достапно преку volume licensing.[81]

Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. „Microsoft Announces Support of System on a Chip Architectures From Intel, AMD, and ARM for Next Version of Windows“. Microsoft. January 5, 2011. Посетено на January 5, 2011.
 2. Rosoff, Matt (January 5, 2011). „OK, So Windows 8 Is Coming To ARM Tablets...Someday (MSFT)“. San Francisco Chronicle. Архивирано од изворникот на 2011-06-29. Посетено на January 5, 2011.
 3. „Live from Microsoft's Windows 8 preview event at Computex 2011!“. engadget. 1 June 2011. Посетено на 28 February 2012.
 4. „Previewing 'Windows 8'. Microsoft. 1 June 2011. Посетено на 28 February 2012.
 5. Steven Sinofsky (15 August 2011). „Welcome to Building Windows 8 – Building Windows 8 – Site Home – MSDN Blogs“. MSDN. Посетено на 8 September 2011.
 6. „Windows 8 Developer Preview Guide“ (PDF). Microsoft. Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-10-07. Посетено на 16 September 2011.
 7. „Home - BUILD“. Microsoft. Архивирано од изворникот на 2015-11-20. Посетено на 29 February 2012.
 8. „Steve Ballmer touts 500,000 Windows 8 downloads in less than 12 hours“. Engadget. Посетено на 16 September 2011.
 9. „An update that postpones the expiration date of Windows 8 Developer Preview and Windows 8 Server Developer Preview is available“. Microsoft. 16 February 2012. Посетено на 5 May 2012.
 10. 10,0 10,1 „Windows 8: Microsoft unveils consumer preview“. Windows 8 Consumer Preview. February 29, 2012. Посетено на March 1, 2012.
 11. https://twitter.com/#%21/BuildWindows8/status/175296911966875649
 12. „Windows 8 Consumer Preview hits one million downloads in a day“. Engadget. Посетено на 2012-03-04.
 13. Musil, Steven (2012-04-23). „Windows 8 'release preview' due in early June | Microsoft - CNET News“. News.cnet.com. Посетено на 2012-06-11.
 14. Warren, Tom (2012-05-29). „Windows 8 Release Preview leaks out ahead of official debut“. The Verge. Посетено на 2012-06-11.
 15. „Windows 8 Release Preview now available to download“.
 16. Brandon LeBlanc (May 31, 2012). „The Windows 8 Release Preview & Windows Upgrade Offer“. Microsoft.
 17. „Windows 8: Farewell Start button?“. The New Zealand Herald. February 10, 2012. Посетено на 10 February 2012.
 18. Dean Hachamovitch (31 May 2012). „Windows Release Preview: The Sixth IE10 Platform Preview“. Посетено на 7 June 2012.
 19. Whitney, Lance. „Windows 8 to tap heavily into Windows Live“. CNET News. Посетено на 10 February 2012.
 20. Keynote #1 | BUILD2011 | Channel 9 Архивирано на 28 септември 2011 г.. Channel9.msdn.com (2011-09-13). Посетено на 2011-10-14.
 21. Windows 8 Picture Password Patent Filed by Microsoft Архивирано на 1 април 2012 г.. Windows 8 Beta (2011-09-21). Посетено на 2011-10-14.
 22. „Windows 8: Create a PIN Number to logon“. Groovypost. Посетено на 24 February 2012.
 23. Bright, Peter. (2011-09-18) Making the lives of IT easier: Windows 8 Refresh, Reset, and Windows To Go. Ars Technica. Посетено на 2011-10-14.
 24. Thurrott, Paul. „Windows 8 Secrets: Welcome Screen“. SuperSite for Windows. Посетено на April 10, 2011.
 25. „The Windows 8 Task Manager“. Microsoft. October 2011.
 26. Jason Garms (2011-09-15). „Protecting you from malware“. Microsoft.
 27. „Keeping your family safer with Windows 8 - Building Windows 8 - Site Home - MSDN Blogs“. Blogs.msdn.com. 2012-05-14. Посетено на 2012-06-11.
 28. „Windows 8 'Family Safety' feature chaperones underage users through the World Wild Web“. Engadget. 2012-05-14. Посетено на 2012-06-11.
 29. „Microsoft: Win8 Simplifies, Improves Parental Monitoring of Kids Computer Activities | PCWorld Business Center“. Pcworld.com. Архивирано од изворникот на 2012-06-18. Посетено на 2012-06-11.
 30. „Download Windows 8 Enterprise Evaluation“. Microsoft.com. Microsoft. Посетено на 15 August 2012.
 31. „PAE/NX/SSE2 Support Requirement Guide for Windows 8“. Посетено на 4 June 2012.
 32. „Optimizing for both landscape and portrait“. Microsoft. Посетено на 24 February 2012.
 33. „Virtual Machines compatible with Windows 8 Consumer Preview“. Посетено на 2012-03-01.
 34. Crothers, Brooke (2012-01-17). „Microsoft lays out Window 8 tablet hardware requirements | Nanotech - The Circuits Blog - CNET News“. News.cnet.com. Посетено на 2012-04-22.
 35. Newman, Jared (2012-01-17). „Windows 8 Tablet Requirements Revealed“. PCWorld. Посетено на 2012-04-22.
 36. „Windows 8 Hardware Certification Requirements“. Msdn.microsoft.com. Посетено на 2012-04-22.
 37. Garling, Caleb (23 September 2011). „Windows 8 Secure Boot Sparks Linux Furor, and a Microsoft Response“. Wired.com. Condé Nast. Посетено на 3 August 2012.
 38. Brodkin, Jon (16 January 2012). „Microsoft mandating Secure Boot on ARM, making Linux installs difficult“. Ars Technica. Condé Nast. Посетено на 3 August 2012.
 39. 39,0 39,1 Warren, Tom (16 January 2012). „Windows 8 ARM devices won't have the option to switch off Secure Boot“. The Verge. Посетено на 3 August 2012.
 40. Noyes, Katherine (18 January 2012). „Windows 8 Secure Boot: The Controversy Continues“. PCWorld. IDG. Посетено на 3 August 2012.
 41. „Hardware Design and Development for Windows 8“. MSDN. Microsoft. 21 December 2011. Посетено на 3 August 2012.
 42. Glyn Moody (12 January 2012). „Is Microsoft Blocking Linux Booting on ARM Hardware?“. Computerworld UK. Архивирано од изворникот на 2012-03-09. Посетено на 2012-08-29.
 43. „Why Microsoft should lift the possible ban on Linux booting on Windows 8 ARM devices - Computerworld Blogs“. Blogs.computerworld.com. 2012-01-13. Архивирано од изворникот на 2012-05-18. Посетено на 2012-01-27.
 44. James Niccolai (2012-01-13). „Windows 8 on ARM: You can look but you can't touch“. Computerworld. Посетено на 2012-01-27.
 45. 02:01 pm (2011-09-20). „mjg59 | UEFI secure booting“. Mjg59.dreamwidth.org. Посетено на 2012-01-27.
 46. Brodkin, Jon (2011-09-21). „Windows 8 secure boot could complicate Linux installs“. Arstechnica.com. Посетено на 2012-01-27.
 47. Windows 8 secure boot would 'exclude' Linux
 48. Noyes, Katherine. „Linux and Windows 8's Secure Boot: What We Know So Far | PCWorld Business Center“. Pcworld.com. Посетено на 2012-01-27.
 49. Baxter, Matthew (2011-09-28). „Why the Windows 8 UEFI secure boot thing has me worried | Technology“. London: guardian.co.uk. Посетено на 2012-01-27.
 50. Lance Whitney (26 September 2011). „Microsoft addresses Windows 8 secure boot issue“. Cnet. Посетено на 17 October 2011.
 51. Tony Mangefeste (22 September 2011). „Protecting the pre-OS environment with UEFI“. MSDN Blogs. Архивирано од изворникот 2012-08-10. Посетено на 17 October 2011.
 52. Microsoft addresses Windows 8 secure boot issue | Microsoft - CNET News
 53. Microsoft responds to Windows 8's secure boot requirement concerns - TechSpot News
 54. http://www.osnews.com/story/25185/Microsoft_Responds_to_Secure_Boot_Story_Doesn_t_Address_Issue/
 55. Microsoft: Don't blame us if Windows 8's secure boot requirement blocks Linux dual-boot | ZDNet
 56. „Windows Hardware Certification Requirements“ (PDF). May 9, 2012. стр. 121. Архивирано од изворникот (PDF) на 2014-06-11. Посетено на 2012-08-29. On non-ARM systems, it is required to implement the ability to disable Secure Boot via firmware setup. ... Disabling Secure Boot must not be possible on ARM systems.
 57. „Is Microsoft Blocking Linux Booting on ARM Hardware? - Open Enterprise“. Архивирано од изворникот на 2012-03-09. Посетено на 2012-08-29.
 58. http://www.osnews.com/story/25507/Microsoft_Forces_OEMs_To_Lock_Devices_Into_Windows_8_Using_UEFI
 59. Wallen, Jack (2012-01-17). „Microsoft back to dirty pool with UEFI Secure Boot“. TechRepublic. Посетено на 2012-04-22.
 60. Brockmeier, Joe (2012-01-13). „Microsoft Says No to Disabling UEFI Secure Boot on ARM“. Readwriteweb.com. Посетено на 2012-01-27.
 61. „Microsoft Forces OEMs To Lock Devices Into Windows 8 Using UEFI“. OS News. January 2012.
 62. „Why is Microsoft locking out all other OSes from Windows 8 ARM PCs & devices?“. ZDNet. Посетено на 2012-01-27.
 63. Garling, Caleb (September 23, 2011). „Windows 8 Secure Boot Sparks Linux Furor, and a Microsoft Response“. Wired.
 64. „Microsoft Attempt to Address Windows 8 'Linux Worries'. OMG! Ubuntu!. 2011-10-23.
 65. „Microsoft to Prevent Linux Booting on ARM Hardware?“. Omgubuntu.co.uk. 2012-01-13. Посетено на 2012-01-27.
 66. Garrett, Matthew (1 June 2012). „Implementing UEFI Secure Boot in Fedora“. Посетено на 17 June 2012.
 67. „Establish a Hardware/Desktop Dashboard Account“. Windows Dev Center - Hardware. Microsoft. Посетено на 17 June 2012. Microsoft is pleased to announce that, for a limited time, VeriSign is offering the ‘Microsoft Authenticode’ Digital Certificate at a substantially reduced price by following the link below. https://products.verisign.com/orders/enrollment/winqualOrder.do VeriSign 'Microsoft Authenticode' Code Signing Digital Certificate ($99 USD)[мртва врска]
 68. „Code Signing Certificates for Microsoft Authenticode – Digital Signatures from VeriSign | Symantec“. Symantec. Посетено на 17 June 2012. 1 Year $499
 69. FSF criticizes secure boot, raises concerns about distro implementations | Ars Technica
 70. The FSF's advice to distributors on UEFI secure boot [LWN.net]
 71. The FSF weighs in on UEFI Secure Boot - The H Open: News and Features
 72. Free Software Foundation recommendations for free operating system distributions considering Secure Boot — Free Software Foundation — working together for free software
 73. „Building Windows for the ARM processor architecture“. Microsoft. February 9, 2012. Посетено на February 14, 2012.
 74. „Welcome to Windows 8 - The Developer Preview“. Microsoft. Посетено на 11 March 2012.
 75. 75,0 75,1 Microsoft (July 2, 2012). „Upgrade to Windows 8 Pro for $39.99“. The Windows Blog. Посетено на July 29, 2012.
 76. Gregg Keizer (July 1, 2012). „Update: Microsoft confirms $15 Windows 8 upgrade“. Computer World. Посетено на July 4, 2012.
 77. Paul Thurrott (May 14, 2012). „Windows 8 Pro PC Upgrade Cost Is Just $15“. Paul Thurrott's Supersite for Windows. Посетено на July 4, 2012.
 78. Paul McDougall (July 3, 2012). „Microsoft Reveals Windows 8 Upgrade Price“. Information Week. Архивирано од изворникот на 2012-09-18. Посетено на July 4, 2012.
 79. 79,0 79,1 79,2 „Windows Upgrade Offer Program Info“. Microsoft. July 2012.
 80. „Redesigning the Windows Logo“. February 17, 2012. Посетено на February 18, 2012.
 81. 81,0 81,1 „Announcing the Windows 8 Editions“. Microsoft. April 16, 2012. Посетено на April 17, 2012.

Додатни линкови уреди