Домашен видеосистем

(Пренасочено од VHS)

Домашен видеосистем или VHS (од англиски: Video Home System) е стандард за аналогно видео снимање на ниво на потрошувачи на касети, измислен во 1976 година од компанијата Виктор од Јапонија и беше конкурент на несреќниот Sony Betamax систем.

Домашен видеосистем
VHS logo
Горен приказ на VHL касета
VHL рекордер, камера и касета

Снимањето видео со магнетна лента беше усвоено од телевизиската индустрија во 1950-тите во форма на првите комерцијализирани видео магнетофони (VTR), но уредите беа скапи и се користеа само во професионални средини. Во 1970-тите, технологијата за видео касети стана прифатлива за домашна употреба и почна широко распространето прифаќање на видеокасети (VCR), главно како средство за телевизиските гледачи да гледаат програми во попогодно време или повеќе од еднаш.

Развој на VHL уреди

Во 1971 година, инженерите на JVC, Јума Шираиши и Шизуо Такано, составија тим за развој на VTR за потрошувачите.[1]

До крајот на 1971 година, тие создадоа внатрешен дијаграм, „ВХС развојна матрица“, кој воспостави дванаесет цели за новиот VTR на JVC:[2]

 • Системот мора да биде компатибилен со кој било обичен телевизор.
 • Квалитетот на сликата мора да биде сличен на вообичаеното емитување.
 • Касетата мора да има капацитет за снимање најмалку два часа.
 • Лентите мора да бидат заменливи помеѓу машините.
 • Целокупниот систем треба да биде разновиден, што значи дека може да се зголеми и прошири, како што е поврзување видеокамера или синхронизирање помеѓу два рекордери.
 • Снимачите треба да бидат достапни, лесни за ракување и да имаат ниски трошоци за одржување.
 • Снимачите мора да бидат способни да се произведуваат со голема јачина, нивните делови мора да се заменливи и мора да бидат лесни за сервисирање.

Дизајн на касета и лента уреди

Горниот поглед на VHL со отстранета предна обвивка

VHL касетата е 187 мм широк, 103 мм длабоко, 25 мм дебелина (738 × 4116 × 1 инч) пластична обвивка држена заедно со пет Филипс завртки за глава . Капакот што се превртува, кој им овозможува на играчите и рекордерите да пристапат до лентата, има брава на десната страна, со прекинувач за притискање за да се ослободи (слика со приказ на долниот дел). Касетата има механизам против распаѓање, кој се состои од неколку пластични делови помеѓу калеми, во близина на предниот дел на касетата (бела и црна во горниот приказ). Забраните на макарата се ослободуваат со лост за притискање во рамките на 6,35 mm (14дупка инчи на дното на касетата, 19 mm (34 инчи) од етикетата на рабовите. Касетите се направени, претходно снимени и вметнати во касетите во чисти простории, за да се обезбеди квалитет и да се спречи правта да се вметне во лентата и да го попречува снимањето (и двете може да предизвикаат испуштање на сигналот)

Должини на лента уреди

VHL касета со временска скала за SP и LP

VHL касетите за NTSC и PAL/SECAM системите се физички идентични, иако сигналите снимени на лентата се некомпатибилни. Брзините на лентата се исто така различни, така што времето за репродукција за која било дадена касета ќе се разликува помеѓу системите. За да се избегне забуна, производителите го означуваат времето за репродукција во минути што може да се очекува за пазарот на кој се продава лентата: E-XXX го означува времето за репродукција во минути за PAL или SECAM. T-XXX го означува времето за играње во минути за NTSC или PAL-M.

Процес на снимање уреди

Процес одблиску за тоа како магнетната лента во VHL касета се влече од обвивката на касетата до главниот барабан на видеорекордерот
 
Оваа илустрација ја покажува спиралната обвивка на лентата околу барабанот на главата и ги прикажува точките каде што се снимаат видео, аудио и контролните нумери

Процесот на снимање во VHS се состои од следниве чекори, по овој редослед:

 • Лентата се извлекува од намотката за напојување со капа и ролери за штипкање, слични на оние што се користат во аудио касетофоните.
 • Лентата поминува низ главата за бришење, што ја брише секоја постоечка снимка од лентата.
 • Лентата е обвиткана околу тапанот за глава, користејќи малку повеќе од 180 степени од барабанот.
 • Една од главите на барабанот што се врти снима едно поле на видео на лентата, во една дијагонално ориентирана песна.
 • Лентата минува преку аудио и контролната глава, која ја снима контролната песна и линеарната аудио песна или траки.
 • Лентата се намотува на макарата за вадење поради вртежниот момент што машината го применува на макара.

Додатоци уреди

 
Премотувач на лента

Набргу по воведувањето на форматот VHL, беа развиени VHL лентата за премотување . Овие уреди служеа за единствена цел за премотување VHL ленти. Поддржувачите на премотување тврдеа дека употребата на функцијата за премотување на стандардниот VHL плејер ќе доведе до абење и кинење на транспортниот механизам. Премотувачот непречено ги премотува лентите наназад, а исто така вообичаено го прави тоа со поголема брзина од стандардната функција за премотување назад кај VHL плеерите. Сепак, некои брендови за премотување имаа некои чести нагли запирања, што повремено доведуваше до оштетување на лентата.

Се продаваа некои уреди кои му дозволуваа на личниот сметач да користи VHL снимач како уред за резервна копија на податоци . Најзабележителен од нив беше ArVid, широко користен во Русија и земјите од ЗНД . Слични системи беа произведени во САД од Corvus и Alpha Microsystems,[3] и во ОК од Backer од Danmere Ltd. Системот Backer може да складира до 4 GB податоци со брзина на пренос од 9 MB во минута.[4]

Современа употреба уреди

 
Лошо обликувана VHL лента. Мувлата може да ја спречи совреманата употреба. Видете Зачувување на медиуми .

И покрај падот на VHL плеерите и програмирањето на VHL машините, тие сè уште се во сопственост на некои домаќинства ширум светот. Оние кои сè уште користат или се задржуваат на VHL го прават тоа од повеќе причини, вклучително и носталгична вредност, леснотија на користење при снимање, чување лични видеа или домашни филмови, гледање содржини кои моментално се ексклузивни за VHL и собирање. Некои иселенички заедници во Соединетите Држави, исто така, добиваат видео содржини од нивните родни земји во VHL формат.[5]

Иако VHL е прекинат во Соединетите Држави, VHL снимачи и празни ленти сè уште се продаваа во продавниците во други развиени земји пред транзицијата на дигиталната телевизија.[6][7] Како потврда за континуираната употреба на VHL, Panasonic го објави првиот во светот VHS-Blu-ray плеер со двојна палета во 2009 година[8] Последната самостојна единица JVC VHS само е произведена на 28 октомври 2008 година.[9] JVC и другите производители продолжија да прават комбинирани DVD+VHS единици дури и по падот на VHL. Земјите како Јужна Кореја објавуваа филмови на VHL до декември 2010 година, а Inception беше последниот филм што беше објавен на VHS во земјата.

Наводи уреди

 1. Pollack, Andrew (January 20, 1992). „Shizuo Takano, 68, an Engineer Who Developed VHS Recorders“. The New York Times. Посетено на 2011-07-11.
 2. „VHS STORY – Home Taping Comes of Age“. Rickmaybury.com. September 7, 1976. Архивирано од изворникот на 2011-07-19. Посетено на 2011-07-11.
 3. Videotrax: New System To Back Up Hard Disks. InfoWorld, May 26, 1986.
 4. Grossman, David (August 14, 2017). „In the 90s Your Spare VHS Could Be a Backup Hard Drive“. Popular Mechanics (англиски).
 5. Semple, Kirk (May 28, 2012). „For Movies, Some Immigrants Still Choose to Hit Rewind“. The New York Times.
 6. „Statue to mark digital switchover“. BBC. September 15, 2007. Посетено на April 8, 2016.
 7. „Using Video Recorders after the Digital TV Switchover“. switchhelp.co.uk. Посетено на April 5, 2016.
 8. „Panasonic expanded 2009 Blu-ray lineup with the world's first VHS-Blu-ray player“. Архивирано од изворникот на 2009-03-17. Посетено на 2009-03-28.
 9. Elliott, Amy-Mae (October 28, 2008). „JVC last to stop production of standalone VHS players“. Архивирано од изворникот на September 19, 2010. Посетено на October 31, 2008.

Надворешни врски уреди