Tratex (порано: GePos) е семејство на геометриски бессерифни слогови предвидени за сообраќајни знаци во Шведска. Изработени се за да овозможат што поголема читливост во сообраќајни услови. Tratex е бесплатен за преземање и може слободно да се користи во илустрации и печатени изданија. Содржи и знаци од лапонското писмо. Творец на овој слог е Карл-Густав Густафсон.

Tratex
Tratex font sample.png
Категоријабессерифен
Класификацијагеометриски бессерифен
Типограф(и)Карл-Густав Густафсон
ЛеарницаВегверкет
Tratex Svart.svg
Урнек

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди