Spiral (албум од Вангелис)

Spiral е албум од Вангелис објавен во 1977 година.

„Spiral“
Албум од Вангелис
Издаден1977
СнименNemo Studios, London, 1977
Жанрелектронска музика
Траење39:25
Издавачка куќаRCA #3022 (LP)
ПродуцентВангелис
Вангелис — Хронологија
The Vangelis Radio Special
(1976)
Spiral
(1977)
Beaubourg
(1978)
 Професионални оценки
Прегледни резултати
Извор Оценка
Allmusic 2.5/5 ѕвездички [1]

Албумот е целосно инструментален, освен песната Ballad. Во албумот како музички интрументи се користени синтисајзер, електрично пијано и тапани. Овој е првиот албум во кој Вангелис користи Yamaha CS-80 синтисајзер на кој силно се потпираше во подоцнежните работи.

Список на песни уреди

Страна A:

  1. "Spiral" – 6:55
  2. "Ballad" – 8:27
  3. "Dervish D" – 5:21

Страна B:

  1. "To the Unknown Man" – 9:01
  2. "3+3" – 9:43

Наводи уреди

  1. DeGagne, Mike. Spiral (албум од Вангелис)AllMusic (англиски)

Надворешни врски уреди