QFHD (англ. Quad Full High Definition = „четирикратна полна висока дефиниција“) е нестандардна екранска резолуција од 3840 x 2160 пиксели распоредени во сооднос од 16:9. Има четири пати повеќе резолуција од 1080p екранот, што кажува и самиот назив.

Споредба на разни екрански стандарди

Во почетокот на 2008 г, Samsung претставиле 82-инчен LCD телевизор со можност за ваква резолуција.[1]

Поврзано уреди

Наводи уреди