Pixar Animation Studios или едноставно Пиксар (англиски: Pixar) — продукциска компанија која произведува компјутерско анимирани филмови. Оваа компанија се наоѓа во Емеривил, Калифорнија, САД. До сега ова студио има освоено 21 Оскар, три Златни глобуси и една Греми-награда меѓу останатите награди, признанија и достигнувања. Pixar е најпозната по своите филмови кои се изработени со специјален софтвер кој го произведува самата компанија. Овој софтвер им овозможува да ги направат филмовите во посебна компијутерско-генерирана графика.

Pixar Animation Studios
ВидФилијала ма Walt Disney Motion Pictures Group (Disney)
ДејностКомпијутерска-генерирана графичка анимација
ПретходникLucasfilm Уреди на Википодатоците
Основано3 февруари, 1986
Седиште,
Клучни личности
Едвин Кејтмул, Претседател на Walt Disney Animation Studios и Pixar Animation Studios
Џон Лестер, креативен директор на Walt Disney Animation Studios и Pixar Animation Studios
ПроизводиRenderMan, Marionette
Вработени
1.233 (2020) Уреди на Википодатоците
Матично претпријатие
The Walt Disney Company
Мреж. местоPixar.com

Pixar првпат се појавува во 1979 како Graphics Group, дел од компијутерското одделение на Lucasfilm. Подоцна во 1986 соосновачот на Apple, Стив Џобс решава да ја откупи од Lucasfilm и ѝ го дава сегашното име. The Walt Disney Company ја купува Pixar во 2006 на една размена каде што таа вредела 7.4 билиони долари.