Ozothamnus ferrugineus

Ozothamnus ferrugineus, попознат како дрво вечно, е член на родот Ozothamnus, од семејството Asteraceae - едно од најголемите фамилии на цветни растенија во Австралија. Роден во австралиските држави Нов Јужен Велс, Викторија, Јужна Австралија и Тасманија, формира исправена грмушка или мало дрво со висина помеѓу 2 и 3 метри.

Опис [1]Уреди

Ozothamnus ferrugineus формира средно до голема исправена, многу разгранета дрвенеста грмушка која е ароматична, со отворена навика. Генерално расте до 2-3 метри во висина, достигнувајќи 1,5-3 метри ширина. Фините влакна се концентрирани во линии што се протегаат по стеблото, а преполните лисја се протегаат наизменично од памучните гранчиња. Помладите листови се светло зелени во боја и се лепливи на допир, созреваат до потемно зелени листови со гола, смолеста адаксијална површина и посветло сива, густо влакнеста абаксијална површина со глабресцентна средна ребра. Тие се рамни, фини и раширени, долги 2–7 cm и линеарни до ланцетна форма, со зашилени врвови и малку брановидни рабови.

Цветањето се јавува во летните месеци. O. ferrugineus inflorescence забавно наликува на глави од карфиол, составени од 80-300 густо спакувани мали бели маргаритки. Овие цветови се во 5-6 компактни хемисферични коримбозни терминални кластери. Секоја цветна глава е цилиндрична до ѕвоновидна, долга 3–5 mm со пречник од 1–4 mm и останува на грмушката долги периоди. Нанесени на основата на цветните глави се 14-18 мали гради. Долната половина од внатрешните гради се проѕирни, додека горната половина е непроѕирна бела боја. Надворешните градници се со златно-кафеава до зелена боја.

Цветањето дава ципсела, често карактеристична за семејството Asteraceae. Нивниот е сув, едносеме овошје, со тесен до оваличен облик, долг 1мм.[2] Чашката е модифицирана во папус составен од влакна долги 2–3 mm, помагајќи да се распрсне семето преку ветер.[3][4]

 
Ozothamnus ferrugineus крајно соцветување, покажувајќи различни влакна кои се движат паралелно надолу на стеблата. Фото: Роб Вилтшир, УТАС .

Карактеристични карактеристикиУреди

Општо земено, ликовите на брактот се клучни за разликување на Касинија од Озотамнус, при што инволукралните бракти на Озотамнус се прави или зрачат и немаат бледи меѓу цветовите, додека Касинија поседува бледи и нивните неволукрални гради се соодветни.[5] O. ferrugineus често се меша со Cassinia aculeata, меѓутоа, каде што листовите на C. aculeata се револутирани или заоблени, листовите на O. ferrugineus се рамни или само малку повратени. Понатаму, влакната на стеблото на O. ferrugineus се распоредени во уредни паралелни линии, додека стеблата на C. aculeata се порамномерно влакнести.[6] O. ferrugineus, исто така, може да се помеша со кој се јавува во слични живеалишта, но чии цвеќиња се распространети по гранките наместо во крајни гроздови.[7]

Живеалиште и дистрибуцијаУреди

 
Карта на која се прикажани снимени набљудувања на Ozothamnus ferrugineus во Австралија. Карта создадена со податоци за Atlas of Living Australia.

Ozothamnus ferrugineus е вообичаен и широко распространет вид од средна подножја во отворени шуми и грмушки низ југоисточна Австралија. Може да се најде од крајбрежни мочуришта и грмушки до издигнати предели и површини низ Викторија, Јужна Австралија, Нов Јужен Велс и Тасманија, често опстојувајќи покрај патиштата.[1][2][4][7] Претпочита добро исцедени, влажни области и често е еден од првите видови што се обновуваат по пожар или други нарушувања.[7][8]

КласификацијаУреди

ТаксономијаУреди

Првиот снимен опис на O. ferrugineus беше од францускиот ботаничар Жак Лабилардиер во 1806 година во Novae Hollandiae Plantarum Примерок , дело во два тома што ја опишува природната флора на Австралија.[9] О. ferrugineus тогаш беше опишан како ' Eupatorium ferrugineum. ' Тој ја објаснува абасијалната површина на листот како црвено-кафеава, па оттука и 'ferrugineum', што на латински значи 'рѓа или црвено-кафеава.

"...лисја линеарно-lanceolate, aveniis, возрасни под црвеникаво кафеава."

На англиски, ова е „линеарно-ланцетни лисја, под црвеникаво кафеава“.

Ова име поврзано со 'рѓата опстојува до ден-денес, меѓутоа, е погрешно, бидејќи долната страна на листовите на O. ferrugineus се изразито светло-сива до бела боја. Ozothamnus е најголемиот род во племето „вечно“ Gnaphalieae, кое опфаќа 50 видови. За прв пат беше препознаен во почетокот на 19 век, но сепак, беше ограничен како Helichrysum 124 години пред да биде вратен како Ozothamnus во 1991 година.[5]

ОдгледувањеУреди

Репродукцијата од семе е главната форма на регенерација на O. ferrugineus . Семињата треба директно да се сеат на почетокот на зимата, бидејќи бавно растечките садници можат да бидат ранливи на пролетната суша.[10] Растението е долговечно, како и неговите цвеќиња. Претпочита целосно сонце до полусенка.

ЕкологијаУреди

Ozothamnus ferrugineus може да никне ако надземните делови се убиени или доживеат сериозни нарушувања, вклучително и пожар.[10] И покрај неговото многу запаливо зеленило, тој ќе опстојува и при пожари со просечна јачина. Често е еден од првите видови кои се појавуваат по настанот на вознемирување.[8] Нејзините семиња се распрснуваат со ветер, користејќи го неговиот папус за патување.[3]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Tasmania's natural flora. Jenny Whiting, Tasmania's Natural Flora Editorial Committee. Ulverstone, Tas.: Tasmania's Natural Flora Editorial Committee. 2004. ISBN 0-646-43916-2. OCLC 63691373.CS1-одржување: others (link)
  2. 2,0 2,1 „Flora of Victoria“. vicflora.rbg.vic.gov.au. Посетено на 2022-03-21.
  3. 3,0 3,1 Jordan, Greg. „Daisy pappus“. Key to Tasmanian Dicots. Посетено на 2022-03-21.
  4. 4,0 4,1 „PlantNET - FloraOnline“. plantnet.rbgsyd.nsw.gov.au. Посетено на 2022-03-21.
  5. 5,0 5,1 Schmidt-Lebuhn, Alexander N.; Constable, Lee (2012-11-29). „Phylogenetic relationships of the Australasian shrubby everlastingsOzothamnusandCassinia(Asteraceae: Asteroideae: Gnaphalieae)“. Cladistics. 29 (6): 574–588. doi:10.1111/cla.12007. ISSN 0748-3007.
  6. „Species information: Ozothamnus ferrugineus (Helichrysum dendroideum)“. www.utas.edu.au. Посетено на 2022-03-21.
  7. 7,0 7,1 7,2 Jordan, Greg. „Ozothamnus ferrugineus“. Key to Tasmanian Dicots. Посетено на 2022-03-21.
  8. 8,0 8,1 Bargmann, Tessa; Kirkpatrick, Jamie B. (2015-02-01). „Transition from heathland to scrub in south-eastern Tasmania: extent of change since the 1970s, floristic depletion and management implications“. Biodiversity and Conservation (англиски). 24 (2): 213–228. doi:10.1007/s10531-014-0803-6. ISSN 1572-9710.
  9. Labillardière, Jacques (1804–1806). Novæ Hollandiæ plantarum specimen (Latin). Paris: Ex typographia Dominæ Huzard. стр. 38.CS1-одржување: датумски формат (link) CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
  10. 10,0 10,1 „VicVeg Plant Details“. www.vicveg.net.au. Посетено на 2022-03-21.