Тасманија е остров и држава во Австралија. Сместена е 240 км јужно од источниот дел на континентот и е одделен од континентот со протокот Бас. Државата Тасманија го вклучува истоимениот остров и други околни помали остови. Државата има население од околу 500.000 жители, од кои повеќето од половината се наоѓаат во градот и околината на Хобарт[1].

Наводи

уреди
  1. „Brand Tasmania > Home > Facts About Tasmania“. Архивирано од изворникот на 2011-09-11. Посетено на 2009-03-16.