Heaven and Hell (албум од Вангелис)

Албумот 'Heaven and Hell' бил петтиот по ред соло албум на грчкиот електронски композитор и изведувач Вангелис. Албумот бил издаден во 1975 година, и истиот добил голем број на признанија од целиот свет.

„Heaven and Hell
Рај и Пекол“
Албум од Вангелис
Издаден1975
СнименСептември 1975
ЖанрЕлектроника
Траење48:12
Издавачка куќаRCA (оригинал)/Windham Hill Records
ПродуцентВангелис
Вангелис — Хронологија
L'Apocalypse des animaux
(1973)
Heaven and Hell
(1975)
Entends-tu les chiens aboyer? (1975)

Овој албум се смета дека бил првиот на Вангелис каде тој започнал да се афирмира како главна фигура во електронската музика во светот. Овој албум исто така ја одбележала и првата соработка на Вангелис со Џон Андерсон.

Список на песниУреди

Прв дел:

  • "Bacchanale" – 4:40
  • "Symphony to the Powers B" (Movements 1 and 2) – 8:18
  • "Movement 3" (from "Symphony to the Powers B") – 4:03
  • "So Long Ago, So Clear" – 5:00

Втор дел:

  • "Intestinal Bat" – 3:18
  • "Needles and Bones" – 3:22
  • "12 O'Clock" (in two parts) – 8:48
  • "Aries" – 2:05
  • "A Way" – 3:45