Дигиталната библиотека HathiTrust е големо колаборативно складиште на дигитални содржини од истражувачки библиотеки, вклучувајќи содржина дигитализиранi преку Google Books и иницијативи за дигитализација на Архивата на Интернет, како и содржина дигитализирана локално од библиотеките.

Лого на HathiTrust
Лого на HathiTrust

Историја уреди

ХатиТруст е основана во октомври 2008 година од дванаесет универзитети на Комитетот за институционална соработка и единаесетте библиотеки на Универзитетот во Калифорнија .[1] Партнерството вклучува над 60 истражувачки библиотеки[2] низ Соединетите држави, Канада и Европа и се заснова на заедничка структура на управување . Трошоците ги делат библиотеките учеснички и библиотечните конзорциуми.[3] Складиштето е управувано од Универзитетот во Мичиген.[4] Извршен директор на ХатиТруст е Мајк Фурлоу.[5] Програмата за заедничко печатење ХатиТруст е дистрибуирана колективна збирка чии учеснички библиотеки се обврзаа да задржат скоро 18 милиони томови на монографии за 25 години, што претставува три четвртини од дигиталните книги на ХатиТруст.[6]

Во септември 2011 година, Еснафот на автори го тужел HathiTrust ( Авторски еснаф, Inc. v. HathiTrust ), обвинувајќи го за огромно кршење на авторските права.[7] Федералниот суд донесе пресуда против Еснафот на автори во октомври 2012 година, утврдувајќи дека употребата на книгите што ги скенира Гугл од страна на ХатиТруст е фер употреба според законите на САД.[8] Мислењето на судот се потпираше на доктрината за трансформација на федералниот закон за авторско право, сметајќи дека Довербата ги трансформирала делата заштитени со авторски права без да ги нарушува правата на сопствениците на авторските права. Таа одлука беше во голема мера потврдена од Второто коло на 10 јуни 2014 година, кое утврди дека обезбедувањето пребарување и пристапност до лицата со оштетен вид биле основа да се разгледа услугата трансформативна и фер употреба и беше вратена на долниот суд за да размисли дали тужителите стоеја да покрене тужба во врска со копиите за зачувување на библиотеката на ХатиТруст.

Во октомври 2015 година, HathiTrust сочинуваше над 13,7 милиони томови, од кои 5,3 милиони беа во јавна сопственост во САД. HathiTrust обезбедува голем број услуги за откривање и пристап, особено за пребарување со целосен текст низ целото складиште. Во 2016 година над 6,17 милиони корисници сместени во Соединетите држави и во 236 други нации го користеа Хатитруст на 10,92 милиони сесии.[9]

Почнувајќи од 2019 година, политиката за авторски права вели дека „многу дела во нашата колекција се заштитени со закон за авторски права, затоа не можеме вообичаено јавно да прикажуваме големи делови од заштитените дела, освен ако немаме дозвола од носителот на авторските права“, а со тоа „ако не можеме авторското право или статусот на дозвола на дело, го ограничуваме пристапот до тоа дело додека не успееме да го утврдиме неговиот статус. Поради разликите во меѓународните закони за авторско право, пристапот е ограничен и за корисниците надвор од Соединетите држави на дела објавени надвор од Соединетите држави Соединетите држави по и вклучително во 1879 година.“ [10]

PageTurner уреди

PageTurner е семрежен прилог на мрежната страница HathiTrust за гледање публикации.[11] Читателите на PageTurner можат да навигираат низ публикација, да преземаат PDF верзија од истата и да прегледуваат страници на различни начини, на пример, една страница истовремено, прелистување, прелистување или прегледи на сликички.[12]

Етимологија уреди

Хати, изречен „хах-ти“, е хинди збор за „ слон “, животно славно по долгорочно паметење.[13]

Наводи уреди

 1. Karels, Liene (November 2010). „HathiTrust adds new members, goes global“. umich.edu. Архивирано од изворникот на 2014-03-02. Посетено на 2019-06-21.
 2. „HathiTrust Partnership Community“. hathitrust.org. Архивирано од изворникот на 5 September 2015. Посетено на 28 August 2015.
 3. „Cost“. hathitrust.org. Архивирано од изворникот на 2019-01-18. Посетено на 2019-06-21.
 4. „Governance“. hathitrust.org. Архивирано од изворникот на 2019-06-21. Посетено на 2019-06-21.
 5. „HathiTrust Staff“. hathitrust.org. Архивирано од изворникот на 2019-06-21. Посетено на 2019-06-21.
 6. „Shared Print Program | www.hathitrust.org | HathiTrust Digital Library“. www.hathitrust.org. Архивирано од изворникот на 2019-11-27. Посетено на 2019-12-18.
 7. Bosman (September 12, 2011). „Lawsuit Seeks the Removal of a Digital Book Collection“. New York Times. Архивирано од изворникот на December 19, 2012. Посетено на November 1, 2012.
 8. Albanese, Andrew (11 October 2012). „Google Scanning Is Fair Use Says Judge“. Publishers Weekly. Архивирано од изворникот на 15 October 2012. Посетено на 11 October 2012.
 9. Zaytsev, Angelina (February 2017). „14 Million Books & 6 Million Visitors: HathiTrust Growth and Usage in 2016“ (PDF). hathitrust.org. Архивирано од изворникот (PDF) на 2017-02-24. Посетено на 2019-06-21.
 10. „Trust copyright policy - restrictions on access“. Архивирано од изворникот на July 26, 2011.
 11. Meltzer, Ellen (May 9, 2011). „Viewing HathiTrust books just got better“. cdlib.org. California Digital Library. Архивирано од изворникот на June 21, 2019. Посетено на 2019-06-21.
 12. „HathiTrust User's Guide“ (PDF). hathitrust.org. May 2012. стр. 8. Архивирано од изворникот (PDF) на 2017-01-09. Посетено на 2019-06-21.
 13. HathiTrust (13 октомври 2008). "Launch of HathiTrust: Major Library Partners Launch HathiTrust Shared Digital Repository". Соопштение за печат. Архивирано на 19 август 2019 г.

Надворешни врски уреди