Clericis laicosпапска була на римскиот папа Бонифациј VIII издадена на 25 февруари 1296 година. Истата, под закана за екскомуникација, забранувала воведување на нови даноци за свештенството без овластување на папата. Оваа була е предизвикана од жестокиот судир меѓу Филип IV Убавиот и Бонифациј VIII. Во рамките на истиот конфликт, оваа була ќе биде проследена со второ сериозно предупредување, Ausculta Fili, во 1301 година, и последниот обид во 1302 година со булата Unam Sanctam.

Clericis laicos
Була од папата Бонифациј VIII
C o a Bonifacio VIII.svg
Дата25 февруари 1296
Енциклички бројна понтифактот