Carnobacterium е род на Грам-позитивни бактерии во рамките на фамилијата CarnobacteriaceaeВидовите C. divergens и C. maltaromaticum се наоѓаат во дивината и во прехранбени производи и можат да растат анаеробно. Припадниците на овој род не се патогени за луѓето, но може да предизвикаат болести кај рибите.[1]

Наводи

уреди
  1. Leisner, JJ; Laursen, BG; Prévost, H; Drider, D; Dalgaard, P (September 2007). „Carnobacterium: positive and negative effects in the environment and in foods“. FEMS Microbiology Reviews. 31 (5): 592–613. doi:10.1111/j.1574-6976.2007.00080.x. PMC 2040187. PMID 17696886.

Надворешни врски

уреди