Капитен

(Пренасочено од Captain)

Капитен (англиски: Captain), во тимските спортови, е титула зададена на еден од членовите на тимот. Титулата е често почесна, но во некои случаи капитенот може да има значителна одговорност за стратегијата и тимската работа кога се игра играта на теренот или во салата. Во секој случај, ова е позиција која укажува на чест и почит на еден од соиграчите.

Карлес Пујол е моментален капитен на фудбалскиот клуб Барселона