Alligatorinae
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Рептили
Ред: Crocodilia
Семејство: Alligatoridae
Потсемејство: Alligatorinae

Alligatorinae е една од двете подфамилии кои припаѓаат на фамилијата Alligatoridae. Во оваа подфамилија има вкупно 11 рода, од кој само еден род Alligator ги содржи двата преживеани вида.


Подфамилја Alligatorinae


† означува изумрени родови и видови