На барикадите (A Las Barricadas) е една од најпопуларните песни на шпанските анархисти за време на Шпанската граѓанска војна од 1936 година. Песната е пеена на мелодија на Варшавијанка 1905. Стиховите се напишани од Валеријано Орбон Фернандес во 1936.

„A las barricadas“
Песна
Јазикшпанска
ОбјавенаВаршавјанка 1905“ од 1879.
Напишана во 1936.
Снимена1936
Должина1:13
ПеснописецВалеријано Орбон Фернандес
Композитор(и)непознато.

Стихови

уреди
шпански јазик македонски јазик

Negras tormentas agitan los aires
nubes oscuras nos impiden ver
Aunque nos espere el dolor y la muerte
contra el enemigo nos llama el deber.
El bien más preciado
es la libertad
hay que defenderla
con fe y con valor.
Alza la bandera revolucionaria
que llevará al pueblo a la emancipación
Alza la bandera revolucionaria
que llevará al pueblo a la emancipación
En pie el pueblo obrero a la batalla
hay que derrocar a la reacción
¡A las Barricadas! ¡A las Barricadas!
por el triunfo de la Confederación.
¡A las Barricadas! ¡A las Barricadas!
por el triunfo de la Confederación.

Црни бури го тресат небото
Темни облаци нè заслепуваат
Иако смрт и болка не чека
должноста нè вика против непријателот
Најскапоценото благо
е слободата
И мора да ја браниме
Со храброст и верба
Дигни го револуционерното знаме
Кое ги носи луѓето кон еманципација
Дигни го револуционерното знаме
Кое ги носи луѓето кон еманципација
Работниот народ маршира кон битката
Мора да ја уништиме реакцијата
На барикадите! На барикадите!
За триумфот на конфедерацијата
На барикадите! На барикадите!
За триумфот на конфедерацијата.

Надворешни врски

уреди