3133 Сендај

астероид

3133 Сендај (A907 TC) — астероид главниот појас откриен на 4 октомври 1907 г. од Август Копф во Хајфелберг.

Сендај
Откривање
ОткривачАвгуст Копф
Откриено воНајделберг
Откриено4 октомври 1907
Ознаки
ЦМП-ознака3133
Наречена по
Сендај
A907 TC
Орбитални особености
Епоха 14 мај 2008
Афел2,5308789
Перихел1,8307851
Занесеност0,1605107
1176,3370009
83,87236
Наклон6,56466
37,23897
358,42014
Физички особености
13.2

Надворешни врски уреди