Шаховски самоучител

Шаховски самоучител е шаховска книга, дело на познатиот руски велемајстор Јури Авербах. Книгата е напишана во 1970 година и претставува одлично помагало, кое се препорачува за оние кои немаат големо шаховско искуство и познавање. Преку општите принципи, правила и анализи читателот е подготвен да ги разбере најзначајните шаховски елементи. Книгата е напишана на руски јазик.

Шаховски самоучител
Авербах Самоучител.jpg
Корицата на книгата
АвторЈури Авербах
Наслов на
оригиналот
Шахматный самоучитель
ЗемјаСССР СССР
Јазикруски

СодржинаУреди

Делото е поделено во два дела. Првиот се состои од 44 тематски лекции, во кои е објаснета и со соодветни примери поткрепена шаховската материја. Во вој дел постојат и тестови, со цел утврдување на знаењето стекнато врз основа на претходно совладаната материја. Вториот дел е насловен „Основи на шаховската естетика“, и во него повеќе се обрнува внимание на примена на основните шаховски сознанија во текот на шаховската партија. Главно, вториот дел претставува збир на коментари анализи на најпознатите шаховски партии, кои може да послужат како пример.

Стил на пишувањеУреди

Во ова свое дело, Јури Авербах одлично се обраќа на целната група, а то се почетниците. Книгата е напишана на лесен и разбирлив јазик, а технички недостатоци речиси и да нема. Анализите се доволни и разбирливи, а шаховските дијаграми се многу чести.

Надворешни врскиУреди