Чилдирски пашалак

Чилдирскиот ејалет (отомански јазик: ایالت ایالت چلدر; Eyālet-i Čildir[1]) бил ејалет на Отоманското Царство во Југозападен Кавказ. Областа на поранешниот Чилдирски ејалет сега е поделена меѓу Самцхе-Џавахетија и Аџарија во Грузија и провинциите Артвин, Ардахан и Ерзурум во Турција. Административен центар бил градот Чилдир помеѓу 1578-1628, Ахалцихе помеѓу 1628 и 1829 и Олту помеѓу 1829-1845 година.

Eyālet-i Čildir
Ејалет на на Османлиското Царство

1578–1845
 

Местоположба на Чилдирски ејалет
Чилдирски ејалет во 1609
Главен град Чилдир 1578-1628;
Ахалцихе 1628-1829
Олту 1829-1845
Историја
 -  Битка кај Чилдир 1578
 -  Укината 1845

Османлиите го презеле регионот околу Ахалцихе од Кнежевство Гурија, вазална земја на Сефевидите. Во 1578 година, кога новата покраина била основана, Османлиите го назначиле поранешниот грузиски принц Минучир (кој го зел името на Мустафа по примање на исламот) како прв гувернер[2].

Во текот на Руско-турската војна (1828-1829), Русите ја окипирале покраината. Административниот центар се пресели од Ахалцихе, кој бил отстапен на Русија па по ова истиот се пременстил во Олту. Поголемиот дел од ејалетот бил отстапен на Русија, додека останатиот дел бил приклучен кон Ејалетот Карс.

НаводиУреди

  1. The penny cyclopædia, p. 180, при Гугл книги, Society for the diffusion of useful knowledge
  2. Encyclopedia of the Ottoman Empire, p. 141, при Гугл книги By Gábor Ágoston, Bruce Alan Masters