Чарлс Пирс

американски филозоф, логичар, математичар и научник
(Пренасочено од Чарлс Парс)

Чарлс Сандерс Пирс (анг. Charles Sanders Peirce; 10 септември 1839-19 април 1914) тој бил американски филозоф, основач на прагматизмот, правецот кој подоцна го развил Вилијам Џејмс. Верувал дека идеите можат најдобро да бидат испитани со истражувањето на последиците кои ги предизвикуваат. Немал униврезитетска кариера - главно работел во владините служби, а неговите влијателни списанија Сабра беа јавно објавени откако умрел.

Чарлс Сандерс Пирс

Надворешни врски Уреди