Цуцул чучурлига
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Птици
Ред: Врапчевидни
Семејство: Чучурлиги
Род: Galerida
Вид: G. cristata
Научен назив
Galerida cristata
(Linnaeus, 1758)

Цуцул-чучурлигата (Galerida cristata) е распространета низ Евроазија, до Индија и Кина, и во Африка. Ја има и во Македонија. Спаѓа во редот на врапчевидните птици, семејството на чучурлигите.

Опис

уреди

Како и другите чучурлиги, и оваа е мала птица со должина на телото 17-18 см, распон на крилјата 34 см, и тежина од 45 грама. Перјата и се шарени со темно и светлокафени, црни и жолти бои. Долниот дел е бел. Карактеристично за овој вид е цуцулката на главата, по што го добила и името. Таа ја поткрева цуцулката кога се додворува, пее и кога се бори за својата територија.[2] Половите не се разликуваат многу. Летаат убаво, а на земјата одат без потскокнување. Кога летаат им се гледа црвеникавата боја под крилата.

Распространетост и живеалиште

уреди

Цуцулестата чучурлига е широко распространет вид, кој се среќава во цела Европа, Азија и Африка. Тие не се преселници, освен популациите од најсеверните делови. Живее на отворени, суви, тревнати подрачја. Исто така, се среќава покрај патиштата, железниците, пристаништата и аеродромите.[3]

Исхрана

уреди

Храната си ја бара на земја, и јаде мали инсекти, семиња, црвчиња и сл.

Размножување

уреди
 
Galerida cristata

Исто како другите чучурлиги, цуцулестата гнездото го прави на земја. Снесува 3-5 бели јајца, испрскани со сиви, црни и кафени точки. Размерот им е 22х17 мм. Ги лежат 12-13 дена, а малечките се развиваат брзо, па по десетина дена го напуштаат гнездото. Родителите ги хранат со инсекти.[3] Во периодот на парење, мажјакот лета и ги пее своите карактеристични многу мелодични песни, со потсвиркување, дури и имитирање звуци.

Токму поради нејзиното убаво пеење, понекогаш се чува во домашни услови, а таа го поднесува животот во затворено.

Наводи

уреди
  1. BirdLife International (2012). Galerida cristata. IUCN Red List. Version 2012.1. International Union for Conservation of Nature. Посетено на 16 July 2012.
  2. Dr Francois Vuillemier Animal Dorling Kindersley, London, 2001 pp.342
  3. 3,0 3,1 Hayman, Peter and Hume, Rob The complete guide to the bird life of Britain and Europe Bounty Books, 2004

Надворешни врски

уреди