Црква Света Ирина (Киев)

Црквата Света Ирина (украински: Ірининський собор) е поранешна црква која се наоѓала во Киев, Украина.

Црква Света Ирина
Ірининський собор
Место Киев
Земја Украина
Историја
Основана11 век
Архитектура
Урната1240/1930

Црквата била основана во 1030 година, а за првпат била разрушена во 1240 година. Храмот долго време бил во рушевини за да во текот на 17 век доживее реновирање. Во 1835 година завршиле археолошките ископувања каде биле пронајдени неколку фрески.

Во 1930 година, сепак храмот бил целосно разрушен.