Црквата Свети Никола, Мерано

Црквата Свети Никола е парохиска црква на градот Мерано во Јужен Тирол, северна Италија.

Црквата Свети Никола во Мерано

Црквата е посветена на Свети Никола, заштитникот на градот. Се наоѓа на крајот на Лаубенгасе во центарот на стариот град помеѓу Домплац и Пфарплац. За прв пат се споменува во 1220 година и со текот на времето билa проширенa во 14 век пред да ја добие својата конечна форма во 1465 година. Архитектонскиот стил е главно готски.

Црквата се состои од три кораби. Има добро сочувани витражи и голем Розетен прозорец над зашилен заоблен портал, голем број дрвени скулптури на светци и слики кои датираат од различни периоди. Од особена важност е големиот олтар и амвон.

Надвор е висока саат-кула со сончев часовник . Старите надгробни плочи се обложени на ѕидовите и разни слики од животот на Исус Христос.

Зад црквата е капелата Света Варвара.

Поврзано

уреди
  • Андергасен, Лео. Die Stadt-Pfarrkirche St. Nikolaus во Меран . Тапејнер, 1994 година.

Надворешни врски

уреди

46°40′17″N 11°09′54″E / 46.67139° СГШ; 11.16500° ИГД / 46.67139; 11.16500 46°40′17″N 11°09′54″E / 46.67139° СГШ; 11.16500° ИГД / 46.67139; 11.16500