Црвен крст со портрети (Фабержеово јајце)

Јајцето „Црвен крст со императорски портрети“ (или велигденско јајце „Императорскиот црвен крст“ ) е накитено и емајлирано велигденско јајце направено од Хенрик Вигстром (1862 – 1923)[1] под надзор на рускиот мајстор за накит Петер Карл Фаберже во 1915 година, за императорот Николај II, кој го подарил јајцето на својата мајка, императорката Марија Фјодоровна во истата година.[2]

Црвен крст со портрети
Red Cross with Imperial Portraits (Fabergé egg).jpg
Година на изработка1915
НарачателНиколај II
ПримателМарија Фјодоровна
Моментален сопственик
Индивидуална или
институционална
Музеј за ликовни уметности во Вирџинија
Година на стекнување1947
Дизајн и материјали
МастерХенрик Вигстром
Употребен материјалЕмајл, накит
ИзненадувањеПет минијатурни портрети

ДизајнУреди

Велигденското јајце „Императорскиот црвен крст“ е изработено од сребро, со школка опкружена со серија хоризонтални ленти, острина во злато. Двата црвени крстови, изработени од емајл, се на двете страни на јајцето. Едниот го вклучува датумот „1914 година“, а другиот „1915 година“. Напишани од надворешната страна на јајцето се зборовите: „Голема љубов нема никој од ова, да го положи својот живот за своите пријатели“. Монограмот на императорката Марија Федоровна е прикажан на горниот дел од школка.[3]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. [Virginia Museum of Fine Arts]
  2. Matt & Andrej Koymasky - Fabergé Red Cross with Imperial Portraits
  3. David Park Curry (1995). „Faberge“. Virginia Museum of Fine Arts. Отсутно или празно |url= (help)

Надворешни врскиУреди