Црвена боја (хералдика)

Во хералдиката, црвената (меѓународно: gules) е боја која ѝ припаѓа на класата темни бои. Во графиката, оваа боја се прикажува со вертикални пруги, или обележана со кратенката Ц [1].

Црвена боја на штит, колоритна и шпартана
Земскиот грб на Македонија од 1595 г. со крунисан буен лав на црвено поле. Од грбовникот Корениќ-Неориќ

Во полската хералдика, црвената е најупотребувана боја за полето. Во текот на XVI век, речиси половина од сите благороднички грбови во Полска имале црвено поле со по барем една сребрена фигура на него.

СимболикаУреди

Се смета дека црвената боја во хералдиката ги претставува следиве нешта:

НаводиУреди

  • Brault, Gerard J. (1997). Early Blazon: Heraldic Terminology in the Twelfth and Thirteenth Centuries, (II изд). Woodbridge, UK: The Boydell Press. ISBN 0-85115-711-4.

ПоврзаноУреди