Цетински манастир

Цетински манастир е еден од најзначајните манастири на Српската православна црква. Се наоѓа на Цетиње, а припаѓа на црноногорско-приморската митрополија. Посветен е на празникот Рождество на Пресвета Богородица. Првобитно бил подигнат во 1484 година, како нов катедрален манастир на Зетската митрополија.[1] Во раздобјето од 1493 година до 1496 године, при овој манастир работела познатата Цетинска печатница, најстара печатница во српските земји.[2] Стариот манастир настрадал во 1692 година од Млечаните при доаѓањето на Сулејман паша,[3] [4] после што од митрополотот скендериско приморски Данило Петровиќ, бил подигнат нов манастирски комплекс, кои во повеќе наврати бил доградуван. Во манастирот се чуваат бројни културни добра.

Цетински манастир
Цетињски манастир
Основни податоци
МестоЦетиње, Црна Гора
ПрипадностСрпска православна црква
Духовно-организациски статусЦрногорско-приморска митрополија
Архитектонски опис
Завршен1701–1704

Наводи

уреди
  1. Јанковић 1984, стр. 199-204.
  2. Медаковић 1993, стр. 425-440.
  3. Буровић, Каплан (2014). Скадар, pp. 46. Ниш: Штампарија Викторија.
  4. Станојевић 1975c.