Хубеи

покраина во Кина
(Пренасочено од Хубеј)

Хубеи[1] — покраина во Народна Република Кина, која е дел од регионот Средна Кина. Името на покраината значи „северно од езерото“, што се однесува на нејзината позиција северно од езерото Дунгтинг. Главен град на покраината е Вухан, кој е политички, културен и економски центар на Средна Кина.

Хубеи во 1936 година

Наводи уреди

  1. Правопис на македонскиот јазик (II. изд.). Скопје: Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“. 2017. стр. 219. ISBN 978-608-220-042-2.