Христо Далкалчев

Христо Далкалчев (1878-1954) — македонски револуционер, член на МРО / ТМОРО / ВМОРО.[1]

Христо Далкалчев
Роден 1878
Владово, Воденско
Починал 1954
Софија, Бугарија

ЖивотописУреди

Роден е во селото Владово, Воденско. Завршил семинарија во Цариград. Учителствувал во Сер и Гевгелија. Во 1901 година бил избран за член на околискиот комитет на ТМОРО во Гевгелија. Во 1902 година емигрирал во Русија. Завршил медицински факултет во градот Киев во 1911 година. Во 1914 година заминал во Бугарија. Учествувал во Првата светска војна како доктор во 9-тата плевенска дивизија.

Починал во Софија, Бугарија.

НаводиУреди

  1. Енциклопедија ВМРО, Скопје, 2015, стр. 79.