Хоџа Заде Хасан-паша

Хоџа Заде Хасан-паша (Дебар, XVII век - 1685) – познат војсководец. Беглербег на Румелија (1683–1684), везир. Загинал во војна кон крајот на август во 1685 година.[1]

Хоџа Заде Хасан-паша
Роден XVII век
Дебар
Починал 1685
Занимање беглербег

НаводиУреди

  1. Македонска енциклопедија, том II. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите. 2009. стр. 1574. ISBN 978-608-203-024-1.