Хоенсалцбуршки замок

Хоенсбургбуршкиот замок (германски: Festung Hohensalzburg) е замок кој е сместен на врвот на Фестунгсберг, мал рид во градот Салцбург, на надморска височина од 506 метри.[1]

Замокот Хоенсалбург, Салцбург, Австрија
Капела на архиепископот Леонард фон Којчах

Историја на замококУреди

Во 1077,на ридот над Салцбург, надбискупот Гебхард од Салцбург ја подигнал тврдината Хоенсалцбург, која станала негова резиденција. Тврдината постојано се проширувала со текот на времето, сè додека не станала најинтензивен комплекс во Средна Европа. Во неа архиепископите нашле прибежиште во турбулентни времиња, како што се оние помеѓу 1520 и 1526 година, за време на селското востание кое ја потресло Германија, веќе предизвикано од верското побудување на Мартин Лутер .

Позиција и изгледУреди

Најстариот дел од тврдината е централна, позната како „Стариот замок“. Тој дел била повторно изграден во 15 век, кога биле изградени кружни кули на надворешната куќа. Архиепископот Леонард фон Којчах значително го проширил, трансформирајќи го во утврдената тврдина која се искачила на врвот на Менхсберг. Надворешни страни биле додадени во 16 и 17 век за да се одбранат од Турците. Деловите на престојот биле претворени во величествени церемонијални комори. Еден пример е Златната сала со извиткувачки столбови на црвен мермер, невообичаени тавани, комплексни готски декорации. Тврдината има значајна уметничка колекција.

ИнтересноУреди

По повод 9 век од изградбата на замокот, во 1977 година, Австрија пуштила во промет монета од 100 шилинзи со слика на замокот на неа.[2]

ГалеријаУреди

НаводиУреди

ЛитератураУреди

  • Замоци на светот / Џани Гвадалупе и Габриел Реина (превод на Милена Бојовиќ). Нови Сад, Меѓународен истражувачки институт за култура: Православен збор, 2008. 2008.

Надворешни врскиУреди