Хипократова заклетва

Византиски ракопис на заклетвата од 12ти век во форма на крст

Хипократова заклетва традиционално ја положуваат лекарите обврзувајќи се дека етички ќе ги извршуваат должностите од својата професија.

Научниците сметаат дека заклетвата ја напишал Хипократ, често нарекуван татко на медицината, или некој од неговите ученици.[1]

Денешната верзија на заклетвата е усвоена во 1946 година во Женева.

НаводиУреди

  1. Farnell, Lewis R. (2004) [1920]. Greek Hero Cults and Ideas of Immortality : The Gifford Lectures : Delivered in the University of St. Andrews in the Year 1920. Whitefish, Montana: Kessinger Publishing. стр. 269. ISBN 978-1-4179-2134-8. „The famous Hippocratean oath may not be an authentic deliverance of the great master, but is an ancient formula current in his school.“