Хинолонски антибиотик

Хинолонските антибиотици претставуваат голема група на бактерициди со широк спектар на дејство кои имаат бициклична структура, 4-хинолон.[1] Се користат во хуманата и ветеринарната медицина за третман на бактериски инфекции.

Ципрофлоксацин, флуорохинолон од втората генерација.

Скоро сите хинолонски антибиотици кои се користат се флуорохинолони, кои содрат атом на флуор во нивната структура и се ефикасни против Грам-негативни и Грам-позитивни бактерии. Еден пример за ваков лек е ципрофлоксацин, кој претставува еден од најкористените антибиотици во светот.[2][3]

НаводиУреди

  1. Andriole, VT The Quinolones. Academic Press, 1989.
  2. Andersson MI, MacGowan AP (2003). „Development of the quinolones“. Journal of Antimicrobial Chemotherapy. 51 (Suppl. S1): 1–11. doi:10.1093/jac/dkg212.
  3. Heeb, S.; Fletcher, M. P.; Chhabra, S. R.; Diggle, S. P.; Williams, P.; Cámara, M. (2011). „Quinolones: from antibiotics to autoinducers“ (PDF). FEMS Microbiology Reviews. 35 (2): 247–274. doi:10.1111/j.1574-6976.2010.00247.x. PMC 3053476. PMID 20738404.