Тора Марија Фредрика Хилдегард Бјорк (1 мај 1847 - 7 април 1920) — првата Швеѓанка која се стекнала со академска диплома . Денес се смета за женска академска пионерка во Шведска. Бјерк добила можност да се запише и да дипломира и од Лунд и од Упсала . Таа исто така имала интерес за литература и работела против проституцијата.

Хилдегард Бјорк на фотографија направена за време на нејзиното студии

Животопис

уреди

Хилдегард Бјорк е родена на 1 мај 1847 година во Бро, Вермланд . Таа била ќерка на геодетот Карл Емануел Бјорк и неговата сопруга Ана Шарлот Роман. Ана починала кога Хилдегард имала само четири години, а нејзиниот татко починал во 1869 година кога таа имала 22 години. Годината по смртта на нејзиниот татко се отворила можност Швеѓанките да имаат пристап до студентски испит, а Хилдегард Бјорк била една од првите што ја искористиле можноста.[1] Дипломирала на училиштето Елементар Нија во Стокхолм во јуни 1872 година, а следната година се запишала во Универзитетот во Упсала дипломирајќи медицинска филозофија во 1873 година и медицина во 1879 година. Во пролетта 1880 година, Бјерк била примен на Лундскиот универзитет . Но, откако страдала од сипаници и дополнителни проблеми со слухот, таа ги прекинала студиите и никогаш не стана лиценциран лекар.

Бјорк станала неформален помошник лекар на професорот по анатомија Карл Фредрик Науман, и нејзиниот получичко кој бил лекар по медицина и живеел во Стокхолм.[1] Откако и двајцата починале од старост, Бјорк работела како приватен негувател на голем број поединци во Франција и Англија. Една од нив, Јулија Евелоф, станала блиска пријателка и тие живееле заедно во Лозана во истото живеалиште сè до смртта на Бјорк на 7 април 1920 година.

Наводи

уреди