Херман Милер (политичар)

германски канцелар

Херман Милер (18 мај 1876 - 20 март 1931) [1] бил германски политичар од социјалдемократите, кој бил министер за надворешни работи (1919-1920), а двапати како канцелар на Германија (1920, 1928-1930) во Вајмарската Република. Во својство на министер за надворешни работи, тој бил еден од германските потписници на Договорот од Версај во 1919 година.

Ран живот уреди

Херман Милер е роден на 18 мај 1876 година во Манхајм како син на Георг Јакоб Милер (роден во 1843 година), продуцент на пенливо вино [2] и вински дилер од Гудинген во близина на Сарбрикен, а неговата сопруга Каролин (родена во 1849 година) по 1931 година), оригинално од Франкфурт на Мајна. Милер присуствувал на Реалгимазиумот во Манхајм и откако татко му се преселил во Нидерлошник во 1888 година во Дрезден. Откако татко му починал во 1892 година, Милер морал да го напушти училиштето поради финансиски потешкотии и започнал школување ( kaufmännische Lehre ) во Франкфурт. Работел во Франкфурт и во Бреслау, а во 1893 година се придружил на Социјалдемократската партија на Германија (СПД).[3][4] Херман Милер, социјален демократ под силно влијание на неговиот татко - застапник на ставовите на Лудвиг Фојербах - е единствениот германски канцелар кој не бил член на ниедна религија.

Смрт уреди

По укинувањето како канцелар, Милер се повлекол од јавното мислење. По изборите во септември 1930 година, во кои имал големи придобивки за NSDAP на Адолф Хитлер, Милер ја повикал својата партија да ја поддржи владата на Брининг, дури и без да биде дел од коалицијата.[3] Неговата смрт во 1931 година по операцијата на жолчното кесе [4] се смета за голем удар за социјалдемократите. Тој починал во Берлин и е погребан таму во Zentralfriedhof Friedrichsfelde.

Семејство уреди

Во 1902 година, Милер се оженил со Фрида Токус. Имале една ќерка, Анемари, во 1905 година. Сепак, Токус починал неколку недели подоцна, поради компликации од бременоста. Тој се преженил во 1909 година, а следната година се родила неговата ќерка Ерика.[5]

Кабинетот Јуни 1928 - март 1930 година уреди

 
Кабинет на Милер, јуни 1928 година.
 • Херман Милер ( СПД ) - канцелар
 • Д-р Густав Стремеман ( ДВП ) - Министер за надворешни работи
 • Карл Серекинг (СПД) - министер за внатрешни работи
 • Д-р Ерих Кох-Везер ( ДДП ) - Министер за правда
 • Д-р Рудолф Хилферинг (СПД) - Министер за финансии
 • Д-р Пол Моленхауер (ДВП) - министер за финансии од 1929 година
 • Д-р Јулиј Кертиус (ДВП) - Министер за економија
 • Д-р Херман Дитрих (ДДП) - Министер за храна
 • Рудолф Висел (СПД) - министер за труд
 • Вилхелм Гроенер - Министер за одбрана
 • Теодор фон Геерард ( Централна партија ) - министер за транспорт и окупирани територии
 • Д-р Георг Шетцел ( БВП ) - министер за пошти

Промени

 • 6 февруари 1929 - Schätzel го наследи фон Геерард како министер за транспорт. Schätzel останува министер за поштенски. Северин го наследи фон Геерард како министер за окупирани територии. Оставањето останува министер за внатрешни работи.
 • 13 април 1929 - Фон Геерар го наследи Коч-Везер како министер за правда. Адам Стегервалд (Z) го наследи Шетцел како министер за транспорт. Schätzel останува министер за поштенски. Џозеф Вирт (Z) го наследи Северин како министер за окупирани територии. Оставањето останува министер за внатрешни работи.
 • 3 октомври 1929 - Стремеман умира. Куртиус го наследи како министер за надворешни работи.
 • 11 ноември 1929 година - д-р Пол Молденхауер (ДВП) го наследува Куртиус како министер за економија. Куртиус останува министер за надворешни работи.
 • 21 декември 1929 - Хилфердинг поднесе оставка како министер за финансии.
 • 23 декември 1929 - Молденхауер станува министер за финансии. Роберт Шмит (СПД) го наследува како министер за економија.

Работи уреди

 • Умре Новереволун - Еринерунген. Der Bücherkreis, Berlin 1928.

Литература уреди

 • Martin Vogt (1997) "Müller, Hermann ". Нова германска биографија (NDB). 18. Berlin: Duncker & Humblot. стр. 410–414. (цел текст) ;  ( целосен текст на интернет )
 • Прагер, Еуген: Херман Милер и Д-р Прес. Во: Mitteilungen des Vereins Arbeiterpresse. Ефт   312 (април 1931), стр.   1-2.
 • Behring, Rainer: Wegbereiter sozialdemokratischer Außenpolitik. Херман Милер. Во: Frankfurter Allgemeine Zeitung. 26.   Април 2006 година, стр.   8.
 • Браун, Бернд: Умре Reichskanzler der Weimarer Republik. Zwölf Lebensläufe in Bildern. Диселдорф, 2011 година, стр.   134-167.
 1. Vogt, Martin (1997) "Müller (-Franken), Hermann ". Нова германска биографија (NDB). 18. Berlin: Duncker & Humblot. стр. 410–414. (цел текст)
 2. „Friedparks“. www.berlin.friedparks.de. Посетено на 1 May 2019.[мртва врска]
 3. 3,0 3,1 „Biografie Hermann Müller(-Franken) (German)“. Bayerische Nationalbibliothek. Посетено на 16 December 2013.
 4. 4,0 4,1 „Biografie Hermann Müller (German)“. Deutsches Historisches Museum. Архивирано од изворникот на April 10, 2014. Посетено на 16 December 2013.
 5. Keipert, Maria; Grupp, Peter (2000). Biographisches Handbuch des deutschen Auswärtigen Dienstes: L-R (германски). F. Schöningh. стр. 311. ISBN 9783506718426. Посетено на 17 May 2018.