Хенутави (Деветнаесетта династија)

Хенутави („Љубовницата на двете земји“) била античка египетска принцеза од 19-та династија.

Хенутави / Хенуатауи
Египетска принцеза

Relief princess Henuttawy Lepsius.jpg
Релјеф прикажувајќи ја принцезата Хенутави, од Абу Симбел
Татко Рамзес II
Мајка Нефертари
Починал(а) Теба?
Почивалиште QV73, Долина на кралиците, Теба

БиографијаУреди

Хенутави била ќерка на фараонот Рамзес II и Великата кралска сопруга Нефертари и полусестра на Мернептах.[1] Таа е седма на списоците со ќерките на Рамзес и втора од двете ќерки чија мајка сигурно е Нефертари.

Нејзината статуа стои во малиот храм во Абу Симбел, изграден за Нефертари. Децата на Нефертари обично се идентификуваат врз основа на овој храм: принцовите Амунхерхепешеф, Парехервенемеф, Мерире и Меријатум и принцезите Меритамен и Хенутави. Хенутави не е прикажана на фасадата на големиот храм во Абу Симбел, каде што се прикажани првите два сина и шесте најстари ќерки на Рамзес, заедно со Нефертари и кралицата мајка Туја.

Гробница QV73Уреди

Нејзината гробница во Долината на кралиците, QV73 не е далеку од оние на другите членови на рамзесовото семејство (QV68 - Меритамен, QV71 - Бинтанат, QV75 - Хенутмире); таа е помеѓу гробниците на нејзината постара полусестра Бинтанат и кралицата на Дваесеттата династија, Дуатентопет (QV74).

Гробницата можеби била издлабена за општа принцеза и по смртта на Хенутави, била прилагодена за неа. Во некои области на гробницата, картушите се празни, но во главната погребна комора се забележани слаби траги од нејзиното име.[2] Гробницата се состои од погребна комора со два столба и две споредни простории. Украсите наликуваат на оние во гробот на Нефертари.

ПоврзаноУреди

ИзвориУреди

  1. Предлошка:Dodson
  2. Demas, Martha, and Neville Agnew, уредници. 2012. Valley of the Queens Assessment Report: Том 1. Los Angeles, California: Getty Conservation Institute. link