Хасеки султан

(Пренасочено од Хасеки Султана)

Хасеки Султан (османски турски: خاصکى سلطان, Ḫāṣekī Sulṭān) — царската титула која била користена од главната придружничка на отоманскиот султан. Хасеки султан во превод значи „главна сопруга„ или фаворитка на султанот. Во подоцнежните години, значењето на титулата се сменило во султанска придружничка. Прв носител на оваа титула била Хурем Султан, главен соработник и правна сопруга на Сулејман Величествениот.

Хасеки султан на
на Отоманското Царство
Слика од Хурем, права Хасеки султан на Сулејман Величествениот.
ЗвањеХасеки султан
СедиштеТопкапи-сарај
Создадена1534
Прв функционерРокселана
Последен функционерРабија султан
Укината1695

Титулата се користела до 17 век. После тоа, Кадинефенди станала највисоко рангирана титула.