Харлиберг, на 255.9 м повисоко од нивото на морето (НН), е највисокиот рид на шумата Харли, и се издига во областа на Гослар во југоисточна Долна Саксонија, централна Германија .

Понекогаш терминот Харлиберг се користи како синоним за целата шума на Харли ( германски: Harly-Wald ), но ова го игнорира фактот дека постојат и други врвови во тој пошумен опфат на ридот.

ГеографијаУреди

Ридот се наоѓа под 2   километри северозападно од Виеенбург . Тоа може да се постигне на различни шумски патеки и пешачки патеки кои минуваат низ шумата Харли - на пример, на Kammweg ("riddway"). Речиси точно 2   километри југоисточно е место на стариот замок Халибург .

Harly TowerУреди

На врвот на Харлиберг се наоѓа кулата Харли ( Harlyturm ), кула за набљудување која повторно беше отворена за туристи во 1986 година по децении на распаѓање и по голема реставрација. Таа е отворена кога знамето е издигнато над неговиот покрив.

Од платформите за набљудување - една стаклена и една отворена - од Харлиската кула има погледи на планините Харц на југ, на брест на север и на Хуј на исток.