Харлемска ренесанса

Харлемската ренесанса е движење кое траело од 1918 година до средината на 1930-тите.[1] Харлемската ренесанса е името дадено на културната, општествената и уметничката експлозија што се случи во Харлем, и се смета за преродбата на Афроамериканската уметност.

НаводиУреди

  1. George Hutchinson, "Harlem Renaissance", Encyclopædia Britannica.

ПоврзаноУреди