Ханс Карл Ото Депе (роден на 12 ноември 1897 година во Берлин, починал на 23 септември 1969 година) бил германски глумец и филмски режисер.

Животопис уреди

Ханс Депe завршил комерцијално школо, а потоа во 1914 година започнал со школување на семинарот Макс-Рајнхард во Виена. Во 1918 година отишол во Берлин, каде што доброволно се пријавил да волонтира во Кралскиот театар и од 1921 до 1928 бил ангажиран како глумец во германскиот театар на Макс Реинхарт. Заедно со Вернер Финк и Рудолф Плат, тој го основал кабарето „Катакомб“. За првпат се појавил на театарската сцена, односно го направил своето деби во еден од филмовите на Лулу Пикс во 1930-1931 година. Овој глумец играл и споредни улоги во познати филмови како филмовите на Фил Јути Александарплац (1931) и Блажен сон (заедно со Лилијан Харви).

Првиот филм кој го режирал бил играниот филм на Ханс Деп, филмската адаптација на филмот Теодор Шторм, Шиммелтрејтер (1934), во кој тој режирал заедно со Керт Оертел. До 1945 година успеал да сними уште 30 други филмови, најголем број од нив биле комедии, љубовни филмови и филмови со мотиви од татковината, како што се замокот Хубертус (1934), Разводот (1938), Опасна пролет (1943) и Мајоротшир (1944). Омилените глумци на Депе кои играле во главните улоги на повеќе негови филмови биле Ханзи Кнотек и Пол Рихтер.

Во 1960-ти години Ханс Деп повторно работел како изведувач и учествувал во бројни телевизиски продукции.

Приватните интереси на Депе, како што споменал Чарлс Регниер при еден разговор во 1999 година, бил куклениот театар.

Надворешни врски уреди