За други значења видете на појаснителната страница

Хидросистемот „Стрежево“ е хидросистем во Македонија, изграден во 1982 година за:

  • наводнување на 20.200 ha од Пелагонија,
  • водоснабдување на Битола и околината, како и дел од индустријата,
  • искористување на хидропотенцијалот на водите и
  • заштита од поплави на дел од Пелагонија.[1]
Стрежевско Езеро и брана „Стрежево“

Основни објекти на хидросистемот се:

Со Хидросистемот управува ЈП „Хидросистем Стрежево“ од Битола.

Наводи уреди

  1. Uzunov, Nikola; Blagoja Andrejevski (1990). Jordan Pop-Jordanov (уред.). Dolgoročniot razvoj na energetikata vo SR Makedonija, 1986-2005: materijali od sovetuvanjeto održano na 27 juni 1987 g. vo Skopje. Skopje: Makedonska akademija na naukite i umetnostite.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди