Довлеџик претставува хидроелектрана во македонскиот ХС „Стрежево“. Електраната е од типот на деривационите централи и турбините се од типот Pelton. Изградбата на централата започнала во 2009 година.[1]

ХЕЦ „Довлеџик“

Наводи уреди

  1. „Во Довлеџик, Битолско почна изградба на мини хидроцентрала“. МИА. Посетено на 2010-08-28.[мртва врска]