Фридрих Науман

Фридрих Науман (германски: Friedrich Naumann; 1860-1919) - германски новинар и политичар.

Портрет на Фридрих Науман, околу 1911 година

ЖивотописУреди

Својата политичка кариера Науман ја започнал како социјалист-марксист, а при крајот од Првата светска војна, Науман ја основал Германската демократска партија. Во 1915 година, Науман ја објавил книгата „Средна Европа“ (Mitteleuropa) која доживеала голема популарност во Германија. Во неа, тој ја изнесол идејата за политичка и економска реорганизација на Централна Европа под германско-пруска хегемонија.[1]

НаводиУреди

  1. F. A. Hayek, The Road to Serfdom: Text and Documents (The Definitive Edition). Chicago: The University of Chicago Press, 2007, стр. 187.