Фридрихсхајн-Кројцберг

округ во Берлин

Фридрихсхајн-Кројцберг (германски: Friedrichshain-Kreuzberg) e округ во Берлин, Германија, основана со спојување на поранешните општини Фридрихсхајн и Кројзберг. Зафаќа 20,16 км² и има околу 225 200 жители, според пописот од 2003 година.

Местоположба на Фридрихсхајн-Кројцберг во Берлин.
Мост

Сегашниот градоначалник е Франц Шулц (Зелена партија).

Надворешни врски УредиКоординати: 52°30′N, 13°27′E