„Фрида“ (англиски: Frida) — американски филм од 2002 година во режија на Џули Тејмор (Julie Taymor), а со Салма Хајек (Salma Hayek), и Алфред Молина (Alfred Molina) во главните улоги. Покрај нив, во другите улоги настапуваат: Џефри Раш (Geoffrey Rush), Миа Маесто (Mía Maestro) и Ешли Џад (Ashley Judd). Автори на сценариото се: Кленси Сигал (Clancy Sigal), Дајан Лејк (Diane Lake), Грегори Нава (Gregory Nava), Ана Томас (Anna Thomas), а неслужбено, еден од авторите на сценариото е Едвард Нортон (Edward Norton). Филмот е снимен според книгата на Хејден Херера (Hayden Herrera), „Фрида: Биографија на Фрида Кало“. Филмот претежно добил позитивни оцени од критиката, а бил номиниран за наградата „Оскар“ во шест категории при што победил во две — најдобра шминка и најдобра оригинална музика.[1]

Џули Тејлор

Содржина Уреди

Во филмот се прикажува животот и делото на мексиканската уметничка Фрида Кало, со посебен фокус на нејзината долга и компликувана врска со нејзиниот маж и ментор Диего Ривера. Тие двајца биле познати по својата голема љубов, но и по љубовта кон својот народ.[2] [3] [4]

Наводи Уреди

  1. https://raspored.hrt.hr/?mreza=4&datum=2022-03-05 Frida, američki film (пристапено на 5.3.2022)
  2. Антена, број 845, 5.9.2014, стр. 16.
  3. Антена, број 847, 19.9.2014, стр. 22.
  4. Антена, број 854, 7.11.2014, стр. 26.