Француски Протекторат Мароко (француски: Protectorat français au Maroc, арапски: حماية فرنسا في المغرب‎‎ ) — француска колонијална територија во федерацијата на Француска Северна Африка во периодот од 1912 до 1955 година. Земјата се наоѓала на територијата на денешеш Мароко.

French protectorate in Morocco
Protectorat français au Maroc
حماية فرنسا في المغرب
Протекторат

1912–1955

Flag[1]
Merchant flag

Химна
La Marseillaise
Cherifian Anthem
Местоположба на Француско Мароко
Главен град Rabat
Јазици феанцуски, арапски
Вероисповед христијанство
ислам
јудаизам
Државно уредување Протекторат
Историски период Меѓувоен период
 -  Договор од Фез 30 март 1912
 -  независност 7 април[2] 1956

Наводи уреди

  1. Bulletin officiel de l'Empire chérifien : Protectorat de la République française au Maroc, Rabat, vol. 4, no 162, november 29th 1915, p. 838 [1]
  2. http://www.maroc.ma/en/content/national-holidays-religious-holidays