Флорина Бургундска

Флорина Бургундска (1083-1097) — француски крстоносец. Била ќерка на бургундскиот војвода Одо I и Сибила. Нејзиниот дедо од мајчина страна бил Гијом I, гроф на Бургундија. Флорина била мажена со Свен Крстоносецот, син на Свен II од Данска.

Флорина од Бургиндија

Животопис уреди

Флорина и Свен заедно воделе илјада и петстотини коњаници во Првата крстоносна војна, и биле изненадени од страна на Турците, додека напредувале брзо низ рамнините на Кападокија. Турците биле побројни, па Свен го поминал денот бранејќи се во текот на целиот ден, без да биде во можност да ги истера Турците дури и со сите напори и храброст на неговите воини; Флорина храбро се борела со нив. Прободена со седум стрели, но уште се борела, таа се обидела со Свен да отвори премин кон планините, кога биле совладани од страна на нивните непријатели. Тие паднале заедно на полето, откако ги виделе сите нивни витези и повеќето верни слуги загинати околу нив.

Литература уреди

  • Edgington, Сузан; Сара Lambert (2002). Gendering крстоносните војни. Columbia University Press. pp. 53ў54. ISBN 978-0-231-12598-7978-0-231-12598-7.